Beroerde VICI-ronde voor RUG

Een beroerde VICI-ronde dit jaar voor de RUG. Slechts één van de 32 uitgedeelde prestigieuze VICI-beurzen gaat naar Groningen.

Alleen Bernard Nijstad van economie krijgt de prestigieuze toekenning van anderhalf miljoen euro toegekend van onderzoeksfinancier NWO. Hij kan daarmee de komende vijf jaar onderzoek doen naar creativiteit op de werkvloer. Nijstad wil weten of een werkgever zijn creatieve personeel vrijheid moet geven, of dat ze juist creatief wórden als je ze onder druk zet.

In totaal werden er 122 aanvragen gedaan, 15 procent van de aanvragen werd gehonoreerd. Bij vrouwen was dat 17 procent, bij de mannen 14 procent.

Minder gunstig

Eén VICI-toekenning is de slechtste score in jaren. Toch is dean of talent development Ritsert Jansen niet onder de indruk. ‘Het is natuurlijk minder gunstig’, geeft hij toe, ‘maar vorig jaar hadden we er nog zes en toen was Groningen oververtegenwoordigd.’ De jaren daarvoor waren het er telkens drie of vier. In verhouding tot ander universiteiten zou de RUG er drie per jaar moeten hebben.

In de interviewronde zag het er nog goed uit voor de RUG. Acht aanvragers deden nog mee met de laatste zestig, zegt Jansen. ‘Maar daar zaten een aantal eerste aanvragers bij en de kans op een toekenning is groter als je al een keer eerder mee hebt gedaan. Je kunt dan in het tussenliggende jaar beter nadenken en je nog beter focussen. Ikzelf werd ook afgewezen voor mijn eerste VICI, maar het jaar erna stond ik nummer één in mijn veld.’

ERC

Bij andere belangrijke beursaanvragen, scoorde de RUG dit jaar wel goed. Zo werden er onlangs drie ERC Consolidator Grants uitgedeeld van een krappe twee miljoen per stuk aan depressieonderzoekster Marieke Wichers, moleculair oncoloog Marcel van Vugt en sterrenkundige Karina Caputi.

 

12-02-2016