Beslismoment Yantai weer uitgesteld

De RUG zal nog niet in april beslissen of de campus in Yantai wordt gestart, zoals eerder werd verwacht. De streefdatum loopt opnieuw een paar weken vertraging op.

De aanvraag om de campus te starten is al goedgekeurd door de provincie Shandong. Het wachten is echter nog op groen licht van het Chinese ministerie van Onderwijs.

Eerder werd verwacht dat het ministerie in maart z’n goedkeuring zou geven voor de zustercampus, maar het stuk werd door vertraging pas op 1 april bij het Chinese ministerie ingediend.

‘De verwachtte doorlooptijd is maximaal 45 werkdagen, dus dat betekent dat we eind mei of begin juni een reactie verwachten’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens. Pas daarna zal de universiteit definitief beslissen of het de campus op zal richten.

Garanties

De aanvraag is van groot belang, omdat de Chinese overheid goedkeuring moet geven aan het plan. In het stuk vraagt de RUG onder meer garantie van academische vrijheid voor de programma’s en het onderzoek, vrije toegang tot informatie en internet op de campus en kwaliteitscontrole van de opleidingen volgens Nederlandse normen. Ook stelt het eisen aan de bestuurlijke inrichting van de campus.

‘Als ze instemmen gaan we door. En als ze het terugsturen met bepaalde voorwaarden, dan zeggen we: ‘zo niet’. We gaan uit van instemming, maar je weet het nooit zeker’, zei universiteitsbestuurder Sibrand Poppema eerder.

Architecten

Ondertussen wordt achter de schermen druk gewerkt aan de indeling en inrichting van de toekomstige onderwijs- en onderzoeksgebouwen op de campus. Deze maand komen Chinese architecten naar Groningen om met de deelnemende faculteiten – Wiskunde & Natuurwetenschappen, UMCG en Ruimtelijke Wetenschappen – te bespreken welke faciliteiten zij nodig hebben in Yantai en om de eerste ontwerpen van de gebouwen te presenteren.

14-04-2016