Bèta’s krijgen uitstel voor Gmail

De Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) hoeft op 26 mei nog niet over op Gmail. De medewerkers krijgen uitstel.

Dat is woensdag door het managementberaad van de RUG besloten. Zestig procent van de FWN-medewerkers heeft bezwaar gemaakt tegen de verhuizing van RUG-mail naar Gmail. De faculteit krijgt nu extra tijd om het universiteitsbestuur ervan te overtuigen dat een definitieve uitzondering voor alle medewerkers noodzakelijk is.

De medewerkers zijn bang dat onderzoeksgegevens of patentaanvragen op straat komen te liggen, als het mailverkeer via Google gaat. Op basis van de Patriot Act is het Amerikaanse bedrijf verplicht de overheid toegang te geven tot informatie.

Bezwaren niet altijd kansrijk

Bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen hebben dertig individuele medewerkers een bezwaar tegen de overstap ingediend. Vier onderzoeksgroepen hebben een collectief bezwaar ingediend. Bij andere faculteiten bleef het aantal beperkt tot drie of vier.

Die bezwaren blijken alleen kans te maken als medewerkers kunnen aantonen dat ze contractuele verplichtingen hebben met bedrijven die het gebruik van Gmail als communicatiemiddel uitsluiten, blijkt uit de richtlijn voor de beoordeling van de bezwaren.

[vsw id=”6W58L9JBxAo” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

 

Geen uitzondering

Voor medewerkers die niet willen dat Google eigenaar wordt van de data, bang zijn dat Google de mails leest of dat de NSA de mails onderschept, wordt geen uitzondering gemaakt. Zij worden grotendeels verwezen naar de privacy policy van Google.

‘Daar zit dus het fundamentele probleem dat die contracten iets over het verleden zeggen, terwijl we onze positie juist voor de toekomst veilig willen stellen’, reageert ict-beheerder Ronald Zwaagstra van FWN. ‘Een toponderzoeker die we nu zouden willen aantrekken heeft nog geen contracten via de RUG, en zou dus geen recht hebben op een uitzondering. Evenzo voor een getalenteerde student die als promovendus aan de slag wil, of soms ook de promovendus die een positie als post-doc ambieert. Onze insteek is daarmee wel een stuk principiëler dan de gevraagde onderbouwing.’

Paapst krijgt afwijzing

Eén medewerker heeft in elk geval een afwijzing gekregen. Universitair docent recht en ict Mathieu Paapst moet ondanks zijn bezwaar toch over op Google. ‘Het argument is dat ze enkel een uitzondering willen toekennen indien dit noodzakelijk is ter bescherming van derden, en die noodzaak blijkt uit een contract met die derde. Dat contract heb ik niet’, zegt hij.

Paapst

‘Mijn argument was juist dat ze mijn bescherming als werknemer centraal moeten zetten en niet enkel dat van een derde. Ze adviseren mij nu om gebruik te maken van versleutelde email. Ik ben daarom van plan om vanaf volgende maand nog enkel RUG mail te lezen indien de verzender gebruik maakt van encryptie. Verder ga ik mijn eigen mailserver gebruiken voor contact met studenten.’

Update: FWN stapt op 26 mei niet direct over op Gmail, maar wel op de andere Google voorzieningen zoals Google Agenda.

 

25-04-2014