Bewegwijzering Zernike op de schop

Na jaren komt er een einde aan de wirwar van bordjes, gebouwnummers, -letters en -namen op de Zernikecampus. Het campusmanagement liet nieuwe bewegwijzering ontwikkelen. Aanstaande zomer worden de nieuwbakken borden geplaatst.

‘Iedere gebruiker van de campus, de RUG, de Hanzehogeschool en de bedrijven heeft zijn eigen borden. Het is nu echt een wirwar’, beaamt Annet de Vree van het campusmanagement. ‘Er zijn voor studenten, bezoekers, personeel en leveranciers te veel onduidelijkheden.’ En dus is het tijd om die onduidelijkheden aan te pakken, vindt De Vree.

Wayfinding

Gezamenlijk trok het campusmanagement, verantwoordelijk voor het beheer van de Zernikecampus in opdracht van de gebruikers, met bedrijven en de twee kennisinstellingen op om een nieuwe bewegwijzeringsstrategie te ontwikkelen. Ze kregen daarbij hulp van ontwerpbureau Mijksenaar, gespecialiseerd in het zogenaamde wayfinding. Datzelfde bureau zorgt er al jaren voor dat miljoenen Schipholpassagiers de weg vinden op de Amsterdamse luchthaven.

‘We hebben gekozen voor een hele simpele strategie’, vertelt De Vree. ‘Op nieuwe borden staan alleen nog het adres en de gebouwnaam, als een gebouw die heeft.’ Ze doelt daarmee op bijvoorbeeld het Duisenberggebouw en de Bernoulliborg. Gebouwnummers of -letters worden niet meer genoemd. ‘Ook bedrijfsnamen worden niet vermeld’, aldus De Vree. ‘Dan wordt het door de vele namen opnieuw onbeheersbaar.’

Borden

Naast borden die de afzonderlijke gebouwen aanduiden, komen er op strategische plekken op de Zernikecampus grotere borden. Daarop afgebeeld staan grote plattegronden met de juiste straatnamen, adresnummers en eventuele gebouwnamen. ‘Die plekken zijn door Mijksenaar aangewezen, opdat iedere campusbezoeker ziet waar hij of zij naartoe gaat.’ Diezelfde plattegronden komen ook overzichtelijk op de website van de campus.

Kenmerkend voor de borden worden de blauwe en zwarte kleuren uit het logo van de Zernikecampus. Er is bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen de kennisinstellingen door middel van kleuren. Bewust, zegt De Vree. ‘Het doel is om eenheid te creëren op de campus.’ En daar is iedereen het mee eens: ‘Elke geleding wil een duidelijk afgebakende campus.’

Voor de start van het nieuwe semester in september moeten de nieuwe borden op hun plek staan.

21-06-2016