Biologische groentetasjes voor studenten

Na successen met groentetassen voor studenten in Utrecht en Maastricht, kon de RUG niet achterblijven. Het Green Office van de RUG gaat daarom binnenkort, samen met groenteleveranciers Groentebuur en Lokaalgoud, een pilot voor groentetassen starten.

Het Green Office coördineert duurzame projecten, zo ook het idee van de Vegetable Bag. Volgens Yanike Sophie, coördinator bij het Green Office, moeten studenten vooral geïnspireerd raken om te gaan koken en daarbij opletten dat ze goede groente uit eigen regio kunnen eten. Lokaal en seizoensgebonden dus. Maar, verzekert Sophie, ‘we gaan geen groente opdringen aan mensen die geen groente hoeven.’

Bewustwording

De Vegetable Bag heeft volgens Sophie alles met bewustwording te maken. Geld verdienen komt er dan ook niet aan te pas. Alleen voor de ondernemers waar het Green Office mee samenwerkt is het een leuk extraatje. Een grote promo om het aan te kondigen komt er dan ook niet. ‘Het is niet ons doel om zoveel mogelijk producten te gaan verkopen, we maken het alleen mogelijk’, vertelt Sophie.

De precieze bedragen staan nog niet helemaal vast, maar bij de pilot wordt uitgegaan van 5 euro voor een eenpersoonstas of 10 euro om er met twee personen van te eten. Daar zit dan groente voor twee maaltijden in, plus fruit. Geen tussenleveranciers, geen supermarktmarge, maar direct opgehaald bij de boer. En dat doet het Green Office dan voor je.

Pilot

Precies dat is wat ook Steven Smit, student Journalistiek aan de RUG, zo aantrekkelijk vond aan de pilot. Smit wil wel vaker lokale, biologische groenten eten, maar doordat de boerenmarkten in de stad er maar eens per maand zijn, is dat nu nog niet zo gemakkelijk.

De pilot is inmiddels vol en start binnenkort.

25-02-2015