Bonden: ‘Vertrouwen geschonden’

De vakbonden willen het sociaal plan voor de reorganisatie van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI) niet ondertekenen. Ze eisen harde garanties.

De leden van de vakbonden zijn mordicus tegen het sociaal plan, dat regelt hoe  met ontslag bedreigde medewerkers worden begeleid. Niet vanwege de inhoud van het plan, maar omdat ze vinden dat hun vertrouwen geschonden is door de leiding van de reorganisatie en het universiteitsbestuur.

Volgens de vakbondsleden werd ze voorgehouden dat niemand zou worden ontslagen. Nu zegt het universiteitsbestuur dat er ‘in principe’ niemand gedwongen wordt te vertrekken. ‘Eerst werd tegen het personeel gezegd: maak je geen zorgen, er is genoeg plek in de herberg. En vervolgens wordt gezegd dat ze niet kunnen garanderen dat iedereen nieuw werk krijgt. Dat is vreemd’, zegt vakbondswoordvoerder Maarten Goldberg.

Garantie

De vakbonden, verenigd in het Lokaal Overleg, willen pas tekenen als ze de garantie krijgen dat de zeven met ontslag bedreigde medewerkers niet op straat komen te staan.

‘We vragen geen garantie van geen ontslag, maar de garantie dat het sociaal plan werkt. Het universiteitsbestuur heeft plaatsingsrecht, ze hebben de middelen. Dan moeten ze ook hun verantwoordelijkheid nemen’, aldus Goldberg.

kvi

Uitvechten

Dezelfde discussie werd eerder gevoerd in de universiteitsraad. De personeelsfractie dreigde niet akkoord te gaan met de reorganisatieplannen. De fractie ging na lange discussie uiteindelijk toch akkoord toen het universiteitsbestuur beloofde zijn ‘uiterste best’ te doen om voor de personeelsleden een nieuwe plek binnen de universiteit te vinden.

‘We hebben schoorvoetend ingestemd en dat kunnen we niet terugnemen’, reageert Jan Visser, lid van de personeelsfractie. ‘Het universiteitsbestuur beloofde ons regelmatig op de hoogte te houden over de herplaatsingen en daar zitten we nu bovenop. De bonden nemen deze beslissing zelfstandig. Ze moeten het zelf uitvechten met het college.’

Universiteitsbestuurder Jan de Jeu zegt nog niet te kunnen reageren, omdat de vakbonden formeel nog geen besluit hebben genomen. ‘Het overleg is pas volgende week’, laat zijn woordvoerder weten.

05-12-2013