Bouw Energy Academy van start

Volgende week start de bouw van het pand voor de Energy Academy Europe, de ‘energiefaculteit’ van de RUG.

Volgens universiteitsbestuurder Jan de Jeu wordt er geen eerste paal in de grond geslagen, maar de grond ingeschroefd. Het bouwwerk van bijna 10.000 vierkante meter moet zomer volgend jaar op het grasveld naast de Bernoulliborg verschijnen.

Het pand, de thuisbasis van al het Groningse energie-onderwijs en –onderzoek, moet een voorbeeld worden voor nieuwbouwprojecten over de hele wereld.

energy-academy1

Zonlicht

Het instituut maakt gebruik van aarde, water, lucht en zonlicht om het gebouw te verwarmen en koelen. De zonnepanelen op het schuin oplopende dak vangen zonne-energie op, maar laten door hun ligging ook daglicht door. Een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw wordt gebruikt voor het opwarmen of koelen van lucht en water. De ventilatie wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’ – die warme lucht opvangt – in de nok van het dak. Regenwater wordt gebruikt als spoelwater voor de toiletten.

Het gebouw bestaat uit twee delen. Aan de noordzijde komen de onderzoekruimtes met laboratoria en aanverwante werkruimtes. Aan de zuidkant zitten de onderwijsruimten. De wintertuin dient als openbaar park en pauzeplek en staat in open verbinding met het gebouw.

De nieuwe energiefaculteit is opgericht door de RUG, Hanzehogeschool, GasTerra en Energy Valley.

[vsw id=”O18zCWyTDHI” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

20-03-2015