Brandbrief studenten tandheelkunde

Derdejaars masterstudenten tandheelkunde maken zich ernstige zorgen over de kwaliteit van hun opleiding.

Dat schrijven ze in een brief aan de raad van bestuur van het UMCG. Die zegt de noodkreet serieus te nemen en heeft inmiddels een eerste gesprek met de studenten gehad.

De faculteitsraad van het UMCG heeft een kopie van de brief gekregen. Leden van de raad willen echter niet zeggen waar de kwestie precies over gaat. Ook studievereniging Archigenes houdt de kaken stijf op elkaar. ‘Ik vind dat het punt binnen de organen van tandheelkunde moet blijven. Ik geef daarom verder geen commentaar’, zegt vice-praeses Robbert Eenkhoorn.

Volgens goed ingelichte bronnen zijn er met name problemen bij het klinische gedeelte van de opleiding. ‘Tandheelkunde heeft een slecht imago en kan daardoor moeilijk nieuwe docenten krijgen’, zegt een van hen.

Al jaren problemen

Het rommelt al langer bij de opleiding. In 2011 begonnen twee studenten de actie ‘tegengaS’. Volgens de studenten kampt tandheelkunde al jaren met geldtekort. ‘Een probleem dat hieruit volgt, is dat het lastig is om docenten te vinden, omdat er geen marktconforme salarissen kunnen worden geboden en er veel gewerkt wordt met parttimers. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede’, schreven zij destijds.

De woordvoerder van het UMCG was niet bereikbaar voor een reactie.

UPDATE:

De brief met klachten over het onderwijsklimaat is er inderdaad, reageert UMCG-woordvoerder Joost Wessels. ‘Er is inmiddels een commissie gevormd van drie personen die met diverse betrokkenen gaan spreken en nader onderzoek doet. Deze commissie zal over haar bevindingen rapport en advies uitbrengen rond de start van het nieuwe academisch jaar.’

18-06-2014