Brons voor Blink

Vijf Groningse roeiers, vier van Gyas, één van Aegir, deden afgelopen week mee aan het WK roeien in Zuid-Korea. Alleen Rogier Blink haalde een medaille: brons!

Wedstrijdcommissaris Bart Jan Vos van Gyas, is hartstikke trots dat zoveel roeiers van zijn vereniging meedoen aan het WK. ‘Ik vind het echt supermooi! We waren in juli met 200 Gyanen bij de Wereldbekerwedstrijden in Luzern (Zwitserland) om onze toproeiers aan te moedigen. Die lagen nu in Zuid-Korea aan de start.’

Tijdens de voorrondes en halve finales werd de televisie in de sapjeskamer van Gyas al regelmatig aangezet. ‘Het WK leeft ontzettend. We zitten nu in het borreltraject met alle nieuwe leden. Door het tijdverschil met Zuid-Korea zetten we om 3 uur ’s nachts de televisie aan om de wedstrijden live te volgen’, zegt Bart Jan.

Eieren met spek

Zaterdagochtend werden de finales geroeid met Rogier Blink (Gyas) en Sophie Souwer (Gyas). Naar goede Gyastradities was er voor iedereen eieren met spek. Ruim veertig studenten zaten op het puntje van hun stoel, vol bewondering voor vooral Blink, die brons haalde in het twee-zonder veld. Sophie Souwer werd met haar ploeg vierde in de finale. ‘Een rotplek, maar stiekem zijn we best trots.’

Teleurstelling

Zondag, op de laatste dag, lag de mannen-acht aan de start met Gerbren Spoelstra (Gyas) en Thomas Doornbos (Aegir). In de 227e race van het WK moesten de roeiers uit Groningen genoegen nemen met een vijfde plek. Joris Pijs (Gyas) kwam uit in de lichte mannen vier en werd uiteindelijk vierde, vlak achter Zuid-Afrika.

02-09-2013