Buitenlandse studenten kunnen huis niet in

Veel nieuwe buitenlandse studenten kunnen pas op de eerste collegedag van het tweede semester hun SSH-kamer in.

De welkomstceremonie voor buitenlandse studenten wordt op donderdag 28 januari gehouden, terwijl de meeste kamers in de gebouwen van de SSH dan nog niet beschikbaar zijn.

Door hertentamens en verplaatste tentamens eindigt het eerste semester officieel op 29 januari. In het huurcontract van SSH staat bovendien dat de huidige studenten er tot 31 januari mogen blijven.

Eerste collegedag

Het huurcontract loopt om 10 uur ‘s ochtends op 31 januari af. Voor nieuwe studenten gaat het contract in om 2 uur ‘s middags op 1 februari. De eerste dag van februari is ook de eerste collegedag.

‘We kunnen ze er niet zomaar uitschoppen. Ze hebben echt die hele week nodig, want sommigen hebben nog tot het laatste moment tentamens of hertentamens. We kunnen ze dus echt niet dwingen eerder te verhuizen’, zegt Jolien Stokroos, teammanager van SSH Groningen.

Dat betekent dat als de nieuwe studenten vóór de eerste collegedag in Groningen aankomen, ze een ander dak boven hun hoofd moeten zien te vinden, totdat hun kamers vrijkomen.

Snelle wisseling van de wacht

Hoewel een groot aantal studenten al langzaamaan hun kamer verlaat omdat ze hun tentamens achter de rug hebben, zegt Stokroos dat SSH straks ongeveer 700 van haar 1706 kamers in Groningen in minder dan 24 uur klaar moet maken voor de nieuwe huurders. Volgens Stokroos wordt er extra personeel ingehuurd om de snelle wisseling van de wacht voor elkaar te krijgen.

SSH heeft haar hoofdkantoor in Utrecht. Op het kantoor in Groningen is een lijst te vinden van hotels en hostels in de stad waar de honderden getroffen studenten kunnen overnachten, zolang ze niet terecht kunnen in hun studentenhuis.

‘Meer kunnen we niet doen. Maar het is wel heel vervelend dat ze met hun hele hebben en houden zo lang ergens anders moeten verblijven’, zegt Stokroos.

Van tevoren

Stokroos zegt dat de contactpersonen van de SSH bij de RUG en Hanzehogeschool in november op de hoogte zijn gesteld van het probleem. Het RUG-bestuur is tijdens een vergadering in december ingelicht aan de hand van een rapport over de huisvesting voor internationale studenten in het afgelopen collegejaar.

Volgens het International Service Desk wordt de datum van de welkomstceremonie ver van tevoren door de universiteit bepaald. Volgend jaar zou het tijdstip van de ceremonie geen problemen moeten opleveren: dan begint het semester een week later.

19-01-2016