Bussemaker bezoekt University College

Minister Bussemaker is on tour in het noorden. Maandag bezocht ze eerst Stenden Hogelschool in Leeuwarden en kwam daarna bij het University College Groningen.

Ze haastte zich om even over vijven het nieuwe onderkomen van het UCG aan de Hoendiepskade binnen. Met een paar korte zinnen vanaf een geïmproviseerd podium in de keuken bedankte ze de aanwezigen alvast voor hun input en stelde voor om snel met de discussies te beginnen.

‘De bedoeling is dat we door heel Nederland onderwijsinstellingen bezoeken om te discussiëren over de toekomst van het hoger onderwijs aan de hand van verschillende thema’s’, legt rijkstrainee Savine Smeenk uit. ‘Die gedachtenuitwisselingen worden gebruikt als input voor de strategische agenda voor invulling vierjarenplan voor het onderwijs.’

Even doorschuiven

Input die dus kwam van de discussies rond het thema ‘internationalisering en regionalisering’ met UCG-studenten rond drie grote tafels. En dan waren er nog de kleine tafeltjes eromheen, waar aandacht was voor 21e-eeuwse vaardigheden en meertaligheid in het onderwijs. Bussemaker schoof steeds even aan bij een van de groepen om mee te luisteren en af en toe haar mening te geven, waarna ze weer doorschoof naar een andere tafel.

UCG-student Frank de Morrée (18) was een van de deelnemers. Hij beschouwde het als compliment dat het UCG de kans krijgt om zich te mengen in de gesprekken. ‘Voor ons als studenten is het gaaf om eens informeel met een minister te kunnen praten. En iedereen had er ook echt zin in, dat stimuleert ook wel om mee te doen.’

Zijn alle 32 studenten dan ook vrijwillig aanwezig? ‘Ja. Nou ja, op eentje na dan, maar die is ziek.’

07-10-2014