Bussemaker wil proef betalen per vak

Onderwijsminister Bussemaker ziet wel wat in een proef waarbij studenten per vak collegegeld betalen.

De minister is positief over het plan van VVD en PvdA. De partijen vinden het niet meer van deze tijd dat studenten voor een heel collegejaar moeten betalen, ook als ze maar twee vakken volgen. Ze vinden dat studenten zich voor losse vakken moeten kunnen inschrijven en alleen hoeven te betalen voor de vakken die ze volgen.

Bussemaker heeft er wel oren naar en staat een experiment met het systeem aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) toe. Een kleine duizend studenten mogen aan de proef meedoen.

Financiering

Ze heeft wel wat kritiek op het plan. In tegenstelling tot VVD en PvdA denkt Bussemaker dat het geen goed idee is om de financiering van universiteiten te veranderen. Die krijgen nu een vast bedrag per ingeschreven student. De partijen willen dat de universiteiten worden betaald per vak dat de student volgt. Bussemaker vraag zich af of dat wel wenselijk is.

De oppositiepartijen zien overigens niets in het plan om studenten per vak te laten betalen. Ze noemen het een supermarktmodel waarin de studenten kunnen shoppen in de vakken die ze leuk vinden, schrijft AD. Een studie houdt volgens SP, CDA, D66 en SGP meer in dan een vak afvinken.

‘Het klinkt [in eerste instantie] sympathiek voor studenten, maar de grote angel is de perverse prikkel daaronder voor het onderwijs. Dit is het summum van rendementsdenken’, aldus D66-Kamerlid Paul van Meenen.

 

15-12-2015