Calimero in clinch met UCG om prestatie-eis raadsstudenten

Als het aan het University College Groningen (UCG) ligt, krijgt de decaan de bevoegdheid om de extracurriculaire activiteiten van slecht presterende studenten in te perken. Dat ontdekte Lijst Calimero na het nieuwe Onderwijs- en Examenreglement (OER) te hebben doorgespit. De studentenpartij is het er niet mee eens.

Lijst Calimero tekende tijdens de faculteitsvergadering van maandag protest aan tegen het voorstel van het UCG-bestuur.

Met het voorstel kan een democratisch verkozen student, bijvoorbeeld in de universiteitsraad, door de decaan worden gedwongen zijn positie op te geven als hij te veel studievertraging heeft opgelopen. De macht van de decaan zou in dat geval sterker zijn dan die van de democratie, stelt Rowanne Degenhart van Lijst Calimero.

Dreigingsmiddel

In het OER van het UCG staat dat studenten bij studievertraging hun decaan om permissie moeten vragen om hun activiteiten voort te zetten. Maar tijdens de faculteitsraadvergadering bleek maandag dat die regel als een soort van dreigingsmiddel in het reglement is opgenomen. Lijst Calimero wil daarom dat het woord ‘permissie’ wordt vervangen door ‘consultatie’. Op die manier zou de decaan niet meer het laatste woord hebben, maar slechts adviseren.

‘Het is gewoon een feit dat je vertraging oploopt als je lid bent van een universiteitsraad of iets dergelijks’, meent Degenhart. ‘Anders doe je je functie ook niet goed.’ Die vertraging kan oplopen tot meer dan een half jaar; lid van de universiteitsraad ben je immers een vol jaar.

‘Het is gewoon een feit dat je vertraging oploopt’

Het UCG-bestuur stemde niet in met het voorstel van Lijst Calimero om het woord ‘permissie’ te veranderen, maar zou wel soepeler willen omspringen met de regel. Een student die lid is van de universiteitsraad mag nu nog een half jaar studievertraging oplopen, zonder dat dat consequenties oplevert. Het bestuur wil die grens van een half jaar oprekken.

Twee beginselen

‘Natuurlijk vind ik medezeggenschap heel belangrijk, daar zal het UCG ook heel zorgvuldig mee omgaan’, zegt dean Hans van Ees van UCG. Sterker nog, studenten zijn zelf verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling, geeft hij aan. Daarbij zijn extracurriculaire activiteiten van groot belang, aldus de dean.

Volgens Van Ees hamert het UCG daarnaast ook op good academic standing. Dat betekent onder andere dat je minstents dertig studiepunten per semester haalt. ‘Voldoe je daar op een bepaalde manier niet aan, dan kom je in een situatie terecht die academic probation wordt genoemd.’

De dean beschouwt dat als een afspraak tussen de student en de tutor over de studievoortgang. Een van de elementen van die afspraak is de tijdbesteding van de student. Daar vallen ook extracurriculaire aspecten als medezeggenschap en activiteiten bij studieverenigingen onder, aldus Van Ees.

Hij benadrukt dat zowel de goede academische houding als het democratische mandaat van de kiezer van groot belang zijn voor het UCG. ‘Deze beginselen staan wat tegenover elkaar. Maar het UCG is onderdeel van de RUG, dus regelingen ten aanzien van medezeggenschap moet het UCG ook respecteren.’ Om uiteindelijk tot een oplossing te komen, kijkt Van Ees onder andere naar andere UC’s in het land. ‘Het kan helemaal geen kwaad om de ervaring eens elders op te halen.’

Instemmingsrecht

Lijst Calimero gaat nu naar de juridische afdeling van de RUG om te controleren of de aangepaste regels in het OER van het UCG wel doorgevoerd kunnen worden zonder toestemming van de studentenpartij. Of dat zo is, hangt af van de mate van instemmingsrecht die de fractie heeft.

Eind juni treffen het UCG-bestuur en Lijst Calimero elkaar om verder te discussiëren over deze kwestie.

11-06-2015