Carex zeven jaar in Biologisch Centrum

Huisvestingsorganisatie Carex mag het oude Biologisch Centrum in Haren voor zeven jaar huren. Vorige week zijn de handtekeningen onder het contract gezet.

De huisvester mag het volledige pand nu vullen met gezinnen, kunstenaars en jonge ondernemers. Met de huuropbrengst betaalt Carex de energie- en gasrekeningen voortaan zelf. De RUG heeft alleen nog los asbest van het terrein gehaald. ‘We betalen een lage huur’, zegt Carex-directeur Lenze Hofstee. ‘De bedoeling is dat er daardoor geen rechten kunnen worden opgebouwd. De RUG verdient er wel een beetje aan, maar niet veel.’

Met de verhuur van het Biologisch Centrum in Haren komt een eind aan jarenlange onderhandelingen. De RUG probeert al lang van het energieslurpende pand af te komen, maar kon door de ingezakte huizenmarkt geen goede prijs voor het immense pand krijgen. Carex werd vier jaar geleden gevraagd voor tijdelijke invulling te zorgen. Vervolgens werd geprobeerd het gebouw te verkopen aan Bedrijvengroep Freia, dat er een studentenhotel van wilde maken. Toen dat door de torenhoge kosten voor asbestsanering werd afgeblazen, zag het universiteitsbestuur nog maar één optie: slopen en het terrein tot 2020 braak laten liggen. Carex wist het universiteitsbestuur er echter van te overtuigen het gebouw toch tot die tijd aan de huisvester te verhuren.

‘Het is een ellenlang proces geweest. Eerst moest het besluit tot sloop worden veranderd door het college van bestuur. En toen dat eenmaal rond was, gebeurde een dag later Project X. Daardoor duurde het maandenlang voordat we toestemming hadden van de gemeente Haren’, reageert Hofstee.

Carex neemt per 1 januari 2013 alle kosten voor het pand over van de universiteit. De verschillende vleugels worden een voor een gevuld met werkplaatsen, dienstverleners en tientallen woningen. ‘We gaan niet verbouwen. We nemen het pand zoals het is, omdat je voor verbouw aparte vergunningen moet aanvragen. Wel verwijderen we bijvoorbeeld overbodige labtafels, zodat de lokalen weer bruikbaar voor ons zijn’, vertelt Hofstee.

Carex mag het pand tot 1 januari 2020 huren. Die periode staat vast. Ook als de RUG in de tussentijd alsnog een koper vindt, kunnen de bewoners daarom niet uit het gebouw worden gezet.

27 maart 2013

 

 

 

 

27-03-2013