Chinese delegatie op bezoek in Groningen

Een delegatie van de China Agricultural University – de universiteit waarmee de RUG een zustercampus in China wil beginnen – brengt deze week een bezoek aan Groningen.

De afvaardiging van de Chinese landbouwuniversiteit wil kennismaken met de RUG en de stad. De Chinese gasten, waaronder de voorzitter van de universiteit, de vice-voorzitter van de universiteitsraad en de directeur van de afdeling internationale betrekkingen, zijn sinds zondag in Groningen.

Om ze een goede indruk te geven van de verschillende onderdelen van de RUG, krijgen ze rondleidingen bij de verschillende faculteiten. Maandag waren ze in het academisch ziekenhuis, vandaag bezoeken ze de faculteiten Wiskunde & Natuurwetenschappen en Economie en Bedrijfskunde. Ook ontmoeten ze de Chinese studenten en medewerkers van de RUG en UMCG. Woensdag maken ze onder andere kennis met het University College en letteren.

Onderwijs en architectuur

De RUG wil op de nieuwe zustercampus in de eerste plaats de Engelstalige opleidingen voor wiskunde, natuurwetenschappen, economie en bedrijfskunde aanbieden. Maar ook het programma van Europese talen en culturen wordt als mogelijkheid gezien. De Chinese delegatie maakt bij de verschillende faculteiten kennis met die onderwijsprogramma’s.

Daarnaast krijgen de bezoekers ook uitleg over de architectuur in Groningen. De gebouwen op de campus in Yantai zijn naar Europese maatstaven erg kaal. Het universiteitsbestuur wil daarom aan de hand van onder meer het Duisenberggebouw – dat in 2010 compleet werd gerenoveerd – laten zien hoe je een kil gebouw warmte kunt geven.

‘Het doel van het bezoek is om afspraken met betrekking tot de samenwerking verder uit te werken en om onze samenwerkingspartner kennis te laten maken met de RUG en met Groningen’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Yantai

Vorige maand werd bekend dat de RUG in samenwerking met de Chinese landbouwuniversiteit een zustercampus begint in de noord-Chinese stad Yantai. Het wordt een ‘kleine kopie’ van Groningen, bedoeld voor Chinese studenten die de kwaliteit willen van een buitenlandse universiteit, maar niet het geld hebben om over de grens te studeren.

Eind mei gaat een delegatie van de RUG, waaronder decanen van enkele faculteiten, naar Yantai om de samenwerking verder te bespreken. Op z’n vroegst zal voor de zomer van volgend jaar worden besloten of de zustercampus in China er ook echt zal komen.

Foto: Twitter/Elmer Sterken

07-04-2015