Cross op blote voeten

De temperatuur lag rond het vriespunt dit weekend. Toch liepen tientallen lopers de Zac Freudenburg Cross in het Stadspark.

Bijna elke renner draagt een muts. Of handschoenen. Maar opvallend genoeg hebben ze ook een korte broek. ‘Tijdens het rennen merk je niets van de lage temperaturen’, zegt Lieke Brands. ‘Maar nu heb ik het wel koud!’

Het parcours bestaat uit modder, zand, gras, grote plassen en hier en daar een heuveltje. Een cross dus. Maar het was wel een heel koude editie van de Zac Freudenburg Cross, vernoemd naar de Amerikaan en één van de meest succesvolle atleten die studenten atletiekvereniging Vitalis heeft voortgebracht.

Opwarmen

De Koek en Zopie kraam met erwtensoep draait dan ook overuren. Masterstudent Voeding en Technologie Mariëlle de Rijk (25) neemt na het finishen van de korte cross een flinke kom. Op de vraag of ze tevreden is over haar wedstrijd antwoordt ze lachend dat ze hem in ieder geval heeft uitgelopen. ‘Ik heb al een jaar niet getraind’, bekent ze voorzichtig.


Voor de masterstudent uit Wageningen is het vandaag ook een beetje een reünie. Dit jaar is namelijk de eerste lustrumeditie van de cross. Dat betekent feest. Vroeger studeerde Mariëlle in Groningen en was ze lid van Vitalis. ‘Dus ik zie allemaal bekenden van vroeger’, zegt ze.

Modderpoten

Elke atleet heeft modder tot aan zijn kuiten na het passeren van de finish. Bij Erik Verhaar (24) zitten zijn voeten echter ook onder de drab. Hij rende – net als altijd overigens – zonder schoenen. ‘Ik had geen koude voeten hoor. Mijn handen en lippen waren veel kouder. Het voelde alsof al mijn bloed naar mijn voeten stroomde’, zegt de student wiskunde, natuurkunde en bewegingswetenschappen.

Erik rent al sinds 2009 op blote voeten. ‘Het is leuker’, beweert hij. Het is daarnaast minder blessuregevoelig én je krijgt er een betere looptechniek van. ‘Tot slot’, lacht hij, ‘is het natuurlijk ook goedkoper!’ Om zijn hals prijkt een zilveren medaille. Hij werd tweede op de korte cross.

Bij de korte cross voor mannen (2,8 km) won Micheal Beuwer van ESAV Asterix in 9:48  min. Op de lange cross voor mannen (8,4 km) won Frank Blikslager, Groningen Atletiek, in 28:00 min. Bij de vrouwen op de korte corss (2,8 km) won Elisa de Jong, van Groningen Atletiek, in 11:03 minuten en op de lange corss (5,6 km) was dat Martine Bruinsma, van GSTV Tritanium in 23:55 min. Meer uitslagen op de site van Vitalis.

27-01-2014