Crowdfunding voor Noordse stern

Voor de eerste keer probeert het Ubbo Emmius Fonds van de RUG via crowdfunding een onderzoeksproject te financieren. Het gaat om onderzoek naar veranderende vliegroutes van de Noordse stern.

‘We vinden het heel spannend. Vrijdag gaat de site www.rugsteuntstern.nl online’, vertelt Derk Bosker van het Ubbo Emmius Fonds, de stichting die binnen de RUG fondsenwerving voor onderwijs en onderzoek ondersteunt. ‘We voelen de potentie om met dit medium geld binnen te halen. We hebben ook genoeg projecten die in aanmerking komen.’

Hij kwam toevallig in contact met Maarten Loonen, trekvogelecoloog van het Arctisch Centrum en hij had een heel leuk onderzoeksproject voor studenten, maar de benodigde financiering ontbrak helaas.

‘We onderzoeken de Noordse stern, dat is een hele kleine vogel, die 110 gram weegt. Om de trekroute te bepalen, kun je een geolocator gebruiken die je aan de pootring bevestigt. Zo’n dingetje weegt 0,6 gram. Daarmee wordt een jaar lang de trekroute opgeslagen. De Noordse stern legt bizarre afstanden af. Hij brengt de zomer door op de Noordpool, op Spitsbergen, daar broeden ze, en daarna vliegen ze naar Antarctica om er de winter door te brengen.

De meeste vogels zijn heel honkvast wat betreft hun broedplek, dat maakt het mogelijk om een individuele stern na een jaar terug te vinden op de Spitsbergen, de pootring te verwijderen en de gegevens van de geolocator uit te lezen. ‘Zo’n geolocator heeft energie voor een jaar, wij willen een individuele vogel meerdere jaren volgen, om te kijken of hij zijn vliegroute aanpast als gevolg van de klimaatverandering’, vertelt Loonen.

pootring noordse stern

Stern met je eigen naam

Mooi plan, maar dat kost dus geld: 40.000 euro. Daar heb je dan 4 jaar lang 40 geolocators voor en twee studenten die een maand lang in de zomer op Spitsbergen speuren naar  geringde vogels, om de geolocator te vervangen. ‘

Via de website hopen ze voor 1 juni  40.000 euro op te halen. Alle bedragen zijn welkom, maar hoe meer je geeft, hoe meer je ervoor terug krijgt, vertelt Derk Bosker. ‘Vanaf 25 euro krijg je een prachtige hoge resolutie foto van een stern per email. Vanaf 50 euro stuurt Maarten je persoonlijk een ansichtkaart vanuit Spitsbergen.’

Het kan nog leuker: voor 250 euro heb je je eigen Noordse stern, je mag hem een naam geven die aan zijn ringnummer wordt gekoppeld. Bosker: ‘Dan heb je dus een jaar lang je ‘eigen’ geolocator in de lucht hangen’. En voor de VIP-donateurs – vanaf 1000 euro – hebben ze de speciale huiskamerlezing bedacht. ‘Dan komt Maarten gewoon bij je thuis een lezing geven, waar je dan je relaties voor kunt uitnodigen’.

Om te doneren klik hier. Voor meer informatie over het onderzoek van Maarten Loonen klik hier.

moordse stern.

 

28-03-2013