Crowdfunding voor vlinderkinderen

Na de Noordse stern en de Dode Zeerollen wil de RUG opnieuw geld voor onderzoek binnenhalen via crowdfunding.

De universiteit vraagt particulieren deze keer geld bij te dragen voor een onderzoek naar Epidermolysis Bullosa (EB), een zeldzame maar verschrikkelijke blaarziekte. Bij iemand met EB kan de kleinste aanraking van de huid al leiden tot zeer pijnlijke blaren en wonden, soms over het hele lichaam.

Microbioloog Jan Maarten van Dijl van het UMCG hoopt in drie maanden 15.000 euro binnen te halen. Daarmee wil hij uitzoeken hoe de bacteriën in de wonden, veroorzakers van veel pijn, verslagen kunnen worden.

Vlinderkinderen

Jaarlijks worden in Nederland zo’n twintig kinderen met de erfelijke aandoening geboren. ‘Vlinderkinderen’ worden ze genoemd, vanwege hun enorm kwetsbare huid. Een groot aantal van hen overlijdt voor ze de volwassen leeftijd hebben bereikt.

Van Dijl onderzoekt met zijn team waarom de bacteriën het juist in de huidwonden van EB-patiënten zo goed doen. Van Dijl: ‘Tegenwoordig is het mogelijk om, dankzij de nieuwste technologie voor DNA- en RNA analyse, de oorspronkelijke bacterie in de wond zelf te bestuderen. Zo kunnen we een veel beter beeld krijgen van de werkelijke genetische samenstelling en van de context. Met deze kennis is het misschien mogelijk de bacteriën definitief te verslaan.’ Met 15.000 euro kunnen vijftig samples worden geanalyseerd.

Projecten

De eerdere crowfdfunding projecten van de RUG wisten duizenden euro’s binnen te halen. Het onderzoek naar de Noordse stern haalde ruim 25.000 euro op, het doelbedrag was 40.000 euro. Voor de Dode zeerollen is inmiddels bijna 7.000 van de gewenste 20.000 euro binnengehaald. Dat project loopt nog tot begin januari.

04-11-2013