D66: ‘Selectie meteen afschaffen’

Universiteiten moeten meteen stoppen met selectie aan de poort. ‘Het is een schimmig proces’, vindt D66-kamerlid Paul van Meenen.

Universiteiten misbruiken de numerus fixus bij opleidingen om de rendementen te verbeteren of om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Ze laten volgens Van Meenen alleen de allerbeste studenten toe. ‘Dat is echt onzin. Je verbetert de kwaliteit van een ziekenhuis ook niet door alleen patiënten met een ingegroeide teennagel toe te laten. Dit systeem is niet wenselijk’, zei hij woensdag tijdens een Kamerdebat.

Van Meenen vindt decentrale selecte een proces van ‘schimmige gesprekjes en achterkamertjes’. En studenten kunnen makkelijk vals spelen, meent hij. ‘‘Wat een schitterende motivatiebrief. Heeft uw vader die helemaal zelf geschreven?’’ Ik wil dat niet!’

Loting

Hoger onderwijsinstellingen moeten daarom overstappen op loting, aldus het D66-Kamerlid. Dat is volgens Van Meenen het ‘minst slechte systeem’. ‘Loting is een volstrekt fair proces. Daarbij wordt er niet gekeken naar je geslacht of afkomst’, zei hij.

Er werd niet direct enthousiast op zijn plannen gereageerd. De PvdA lijkt het niet wenselijk om terug te gaan naar een systeem ‘waar D66 zelf tegen was’. En loting doet volgens Kamerlid Mohammed Mohandis ‘geen recht aan de motivatie van studenten’.

De SP gaat ‘een heel eind mee’ met het voorstel, aldus SP-Kamerlid Jasper van Dijk. CDA’er Michel Rog kan zich voorstellen dat loten in sommige situaties werkt. ‘Maar ik wil me er niet direct aan committeren. We moeten zorgvuldig kijken voor welke opleiding we landelijk normen gaan stellen en voor welke regionaal.’

Minister Bussemaker moet nog reageren op het voorstel.

 

Update: Minister Bussemaker houdt vast aan selectie. Volgens haar is dat een beter systeem dan loting. Daarnaast meent ze dat ze opleidingen, nu die voorbereidingen hebben getroffen voor selectie, niet alsnog kan zeggen dat de invoering niet doorgaat.

23-03-2016