Academische Lente ook aan de RUG

In de wind, verscholen in sjaals, staan ze te wachten op het bordes. De leden van De Nieuwe Universiteit hadden gisteravond hun eerste vergadering, in het hart van het academische onderwijs: het Academiegebouw. Morgen gaat de actiegroep de straat op om uit te vinden wat de studenten willen veranderen binnen de RUG.

‘Het zijn er meer dan verwacht’, zegt Floor Mertens enthousiast. De studente psychologie is één van de oprichters van De Nieuwe Universiteit Groningen (DNU Groningen). Een actiegroep van studenten die, net als de studenten in Amsterdam, strijdt voor meer democratie.

De Groningse beweging heeft ook deze keer hun kartonnen bord weer mee, met de tekst: ‘Democratie op de RUG! De Nieuwe Universiteit Groningen’.

Starbucks

Mertens wordt overladen door media aandacht. Vanochtend rinkelde de telefoon onophoudelijk: RTV Noord, NOS, allemaal willen ze weten waarom de Groningse studenten protesteren. ‘Het begon allemaal anderhalve maand geleden, met de opening van de Starbucks in de UB’, vertelt Mertens.

Zij en een aantal andere studenten kwamen in opstand. ‘We vonden het belachelijk dat we twee weken voor de opening te horen kregen wat er ging gebeuren. De besluitvorming was rond. We hadden geen tijd meer om er iets aan te doen.’

Met die groep startte Mertens DNU Groningen. Gesteund door ROOD Groningen, benadrukt ze. De afgelopen dagen is ze twee keer in Amsterdam geweest om met de actievoerders daar te praten. ‘Ook wij willen meer democratie en inspraak binnen de universiteit. Ook moet de onderwijskwaliteit omhoog binnen de RUG’, vertelt Mertens.

Kopiëren ze dan wat er in Amsterdam gebeurt? ‘We liften natuurlijk wel mee op het succes’, zegt Mertens. ‘Maar we vertonen ook grote overeenkomsten. De studies die daar dreigen te verdwijnen, zijn hier al verdwenen. Het brede verhaal over de problemen is voor beide universiteiten hetzelfde.’

Boulimia-onderwijs

Langzaamaan wordt de groep op het bordes groter, het geluidsniveau stijgt en buiten staan studenten al te discussiëren. Onder hen staat student psychologie Arian Jafari (23) uit Duitsland. In een Duitse krant las hij over de studentenprotesten.

Hij ging zich inlezen en werd zo enthousiast, dat hij besloot zich aan te sluiten bij de Groningse beweging. Ook sleepte hij een aantal studiegenoten mee naar de bijeenkomst.

‘De universiteit is een bachelorfabriek geworden’, zegt hij. Hij hekelt, wat hij noemt, ‘het boulimia-onderwijs’. Jafari: ‘Je krijgt acht weken om zoveel mogelijk kennis op te eten en tijdens het tentamen moet je het zo goed mogelijk uitspugen. Zo leer je niet kritisch te denken’, zegt hij.

Hij wil meer discussie over de stof. Daarnaast wil hij een grotere rol van de student binnen de universiteit. Hij ziet in de DNU Groningen veel kansen. ‘We hebben de kracht om te veranderen. Dat moet men weten.’

Alleen adviesrecht

Ondertussen is de groep voor de bijeenkomst uitgegroeid tot ongeveer 40 mensen. In de lounge in het Academiegebouw zijn overduidelijk te weinig stoelen aanwezig, want een groot deel van de meute moet blijven staan. ‘We zijn wel met een hele hoop mensen’, concludeert Sywert Olthof van ROOD Groningen.

Hij neemt het woord en legt uit wat ze vandaag willen doen. Hij wil graag horen wat de studenten anders willen binnen de universiteit en iedereen mag het woord nemen.

De discussie komt zachtjes op gang. Om beurten mogen aanwezigen een kwestie aankaarten. Veel studenten betogen hetzelfde: studenten hebben niks te zeggen binnen de universiteitsraad. Ze hebben alleen adviesrecht, zeggen de betogers. Al snel laten de studentleden van de universiteitsraad zich horen. De RUG is de één van de eerste universiteiten die studenten in de raad heeft, zegt Esmée Gemke van de SOG.

Krachten bundelen

‘Dit raakt mij’, zegt Gemke. ‘We zetten ons in voor de student. We horen het heel graag wat de studenten willen veranderen. Het was een sterker geluid geweest als wij bij deze discussies betrokken waren.’ Volgens Gemke hebben zij juist allerlei rechten. ‘We maken vaak gebruik van het initiatiefrecht en we zijn heel actief bij de rondvragen. We komen met van alles om onze zorgen te uiten.’

En ja, het kan altijd beter. Soms luistert het College van Bestuur niet, meent Gemke, omdat het advies niet past bij de agenda van het bestuur. Maar er wordt wel veel met hun advies gedaan. ‘Misschien kunnen we de krachten bundelen om te kijken wat er mis is’, zegt Gemke. ‘Maar dan moeten ze wel met een lijst van concrete voorbeelden komen. Dan pas kunnen we kijken wat we kunnen bereiken.’ Gemke is wel blij met de DNU: ‘Het is heel goed dat studenten zich betrokken voelen en hier over nadenken.’

De straat op

Morgen is de eerste nationale actiedag van de protesterende studenten. Aan het eind van de bijeenkomst rijst de vraag: wat gaan we doen? In Rotterdam krijgt het Erasmusbeeld een blinddoek om. In Nijmegen gaan ze samenkomen en protesteren. Aan de Vrije Universiteit in de hoofdstad gaan studenten de straat op met een Cookie Monster knuffel.

In Groningen gaat de DNU gewoon de straat op, besluit de groep aan het einde van de vergadering. Lisa de Leeuw, sociologiestudente en ROOD Groningen aanhanger, stelt voor om studenten rondom het Academiegebouw en de UB woensdag aan te spreken. ‘Vragen wat zij denken dat er mis is en ze uitnodigen voor onze bijeenkomsten. Nodig ze uit voor discussie. Misschien dat we dan een beeld krijgen van wat we moeten veranderen’, zegt De Leeuw.

Academische lente

Tijdens de bijeenkomst worden er een hoop problemen opgegooid, maar weinig oplossingen zijn concreet. Wat wil DNU veranderen en hoe? Daar moest deze vergadering het antwoord op geven.

Mertens is toch blij met de vergadering. ‘Het is nog even aftasten’, zegt de DNU-voorvrouw. ‘Het is de eerste bijeenkomst. We zijn allemaal studenten en hebben dit nog nooit gedaan.’

Het belangrijkste actiepunt is nu om uit te vinden wat de student wil, zegt Mertens. Pas dan kan de groep het gesprek aangaan met het College van Bestuur, waar ze nog geen contact mee hebben gezocht. Ook het College heeft nog niets van zich laten horen.

‘Het gaat om het kettingreactie effect. Sommigen noemen deze beweging de Academische Lente, naar het voorbeeld van de opstanden in landen als Marokko en Libië’, zegt Mertens. Heeft DNU echt die kracht? ‘Ik hoop het’, zegt Mertens.

03-03-2015