De laatste Martini Regatta in Harkstede

Dit weekend vond de Martini Regatta plaats. Een nationale roeiwedstrijd op de baan in Harkstede. Maar was dit de laatste?

De toekomst van de roeibaan in Harkstede – een dorpje ten oosten van Groningen – is al een hele tijd onzeker. Eind 2014 wordt de exploitatie van de baan gestopt en het is onzeker of de Groninger roeiverenigingen Aegir en Gyas hem daarna nog kunnen gebruiken. En zonder baan, geen Martini Regatta of andere wedstrijden.

Wachten op de wethouder

‘Het is één en al onduidelijkheid’, erkent Gyaspreses Tim van de Vendel. ‘We moeten voor 1 juli aan de nationale roeibond doorgeven of we de Martini Regatta volgend jaar kunnen organiseren of niet, maar we wachten nog steeds op antwoord van de wethouder.’

Politieke partij Student en Stad maakt zich hard voor het behoud van de roeibaan. Raadslid Mark van den Anker wil pertinent voorkomen dat nationale wedstrijden uit Groningen verdwijnen. Maar vragen in de gemeenteraad van dit weekend leverden – net als eerder – niks op. ‘We hebben te maken met de traagheid van een politiek proces.’

Belangrijk voor roeisport

De kwestie wordt weer besproken op de laatste vergadering van 3 juli. ‘We gaan dan een motie indienen. Dat is spannend. We hopen dat andere partijen ons steunen’, zegt Van den Anker. Maar dat is dus eigenlijk al te laat.

De voorzitter van Gyas wil vooral duidelijkheid. ‘Ik hoop dat het voortbestaan van de Martini Regatta kan worden verzekerd. Dat is belangrijk voor de roeisport in de stad. Een nieuwe officiële roeibaan zou ideaal zijn’, zegt Van de Vendel. Maar de preses vreest dat de gemeente daar geen geld voor heeft.

De lichte acht van Aegir won de allerlaatste Martini Regatta in Harkstede. Gyas werd tweede.

[vsw id=”g3ktC4KcEs8″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]

23-06-2014