Dekker scoort met opvoedboek

Een tv-serie, radio-uitzendingen, een cursus, víer tentoonstellingen en nog een extra boek. Hoogleraar pedagogiek Jeroen Dekker scoort zeven jaar na het verschijnen van zijn boek ‘Het verlangen naar opvoeden’.

Moderne ouders kunnen zich enorm druk maken over de gevolgen van hun opvoeding bij hun kinderen. Veel mensen denken dat dat iets is van de moderne tijd. We weten veel meer immers en we hebben ook niet zo heel veel kinderen meer. Maar dat is niet waar, betoogde Dekker in zijn boek.

‘In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw werd ook al heel veel aandacht besteed aan het belang van een goede opvoeding’, zegt Dekker. ‘De boeken van Cats die de nadruk leggen op de enórme verantwoordelijkheid van zowel vader als moeder voor de opvoeding, waren bestsellers.’

Kindersterfte

De gedachte dat ouders vroeger minder van hun kinderen hielden, omdat de kindersterfte zo hoog was, klopt volgens hem ook niet. Kinderen werden weliswaar sneller volwassen, omdat er minder onderwijs was. Maar ze beschouwden hen ook echt als wezens die je moet opvoeden. Níet als mini-volwassenen, zoals wetenschappers lang dachten.

thumb-womanchilddogrembrandt

Vrouw met een huilend kind dat bang is voor een hond. Rembrandt van Rijn, ca. 1635 (Boedapest)

Hij onderzocht dat op een originele manier, onder andere door historisch beeldmateriaal gebruiken. Neem een pentekening van Rembrandt uit 1635: Vrouw met een huilend kind dat bang is voor een hond. ‘Die vanzelfsprekende affectie die eruit spreekt is veelzeggend.’

Nederlandse schilders maakten veel alledaagse taferelen en zijn daarom extra geschikt voor dit soort onderzoek. En om dat onderzoek vervolgens weer om te zetten in een tv-serie of tentoonstelling.

Tv-serie

‘En zo kreeg ik een telefoontje van Jack Fila die er wel iets in zag voor een tv-serie’, vertelt Dekker. Die ging 25 april van start. Vorige week werd de tentoonstelling in het Dordrechts museum geopend. Vandaag – woensdag – een andere in Slot Zuylen bij Utrecht.

Dekker zit nu elke donderdagavond aan de tv gekluisterd. Want ook al heeft hij bij de opzet van de serie geadviseerd, het eindresultaat is ook voor hem nieuw. Zélfs de aflevering waarvoor hij zelf uitgebreid werd geïnterviewd.

In de tweede uitzending van ‘De kunst van het opvoeden’ kwam RUG-docente en ADHD-expert Laura Batstra.

 

 

08-05-2013