Demonstratie in bestuursgebouw

ROOD, de jongeren van de SP, demonstreren vandaag tijdens de vergadering van de universiteitsraad in het bestuursgebouw van de RUG. Het pand is afgesloten vanwege ‘bezettingsgevaar’.

Een stuk of tien leden van ROOD zitten bij de vergadering van de universiteitsraad in het bestuursgebouw. Ondanks dat het pand is afgesloten vanwege ‘bezettingsgevaar’ zijn de demonstranten toch binnengekomen.

Schermafbeelding 2015-02-26 om 10.13.34

Ze dragen borden mee met de tekst ‘De Nieuwe Universiteit Groningen’. Daarmee verwijzen ze naar de studenten in Amsterdam die onder de naam De Nieuwe Universiteit al meer dan een week gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bezetten. De studenten in Amsterdam eisen het aftreden van het bestuur van de UvA en nieuwe verkiezingen.

De leden van ROOD zitten achter het universiteitsbestuur van de RUG op de publieke tribune en luisteren rustig naar de vergadering.

 

Schermafbeelding 2015-02-26 om 10.15.15

‘Geen bezetting’

Volgens ROOD-woordvoerder Floor Mertens zijn de demonstranten niet van plan om het bestuursgebouw van de RUG te bezetten. ‘Dat kan een laatste stap zijn, maar we zijn nog maar in het begin. Voor ons is belangrijk dat we in gesprek gaan met de universiteit. We gaan meer acties voeren, en een bezetting kan op een later moment een mogelijkheid zijn als de universiteit niet met ons in gesprek wil. Maar daarvan is nu nog geen sprake.’

ROOD heeft na de demonstraties tegen de komst van Starbucks in de Universiteitsbibliotheek een groep gevormd die meerdere acties wil gaan voeren voor ‘een meer democratische universiteit’. De demonstranten komen van verschillende opleidingen en zijn veelal geen lid van ROOD. Ze willen meer inspraak voor studenten, zegt Mertens.

De groep gaat een open brief over de kwestie naar de RUG sturen en hoopt daarna in gesprek te kunnen met het universiteitsbestuur. Welke acties de demonstranten nog meer gaan ondernemen, willen ze nu nog niet zeggen

‘Heel rustig’

Volgens RUG-woordvoerder Riepko Buikema is het ‘heel rustig’ in het bestuursgebouw. ‘Ik heb net even de bode gesproken, die vertelde dat een groep studenten had gevraagd of ze aanwezig mochten zijn bij de vergadering van de universiteitsraad. Dat is natuurlijk geen probleem. En dat is het eigenlijk.’

Gisteravond besloot de universiteit de voordeur van het bestuursgebouw op slot te doen, nadat in Amsterdam door studenten de deur van het Maagdenhuis was ingetrapt. ‘Een preventieve maatregel. Er waren geen aanwijzingen dat zoiets ook in Groningen zou gebeuren. En als je aanbelt, mag je gewoon naar binnen’, vertelt Buikema.

 

 

26-02-2015