Derde RUG-verdachte in fraudezaak

Naast Hans G. en een medewerker van de technische dienst, is nog een betrokkene van de RUG verdachte in de fraudezaak.

Een zelfstandige die werk voor de universiteit deed is als verdachte aangemerkt door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Dat heeft RUG-bestuurder Sibrand Poppema bekend gemaakt.

De universiteit wil niets over de verdachte zeggen. ‘Het klopt dat er een ZZP’er betrokken is. Ik kan daar nu verder niks over zeggen’, reageert RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Hoofd technisch beheer Hans G. werd eind januari aangehouden. Hij is de hoofdverdachte in een onderzoek naar corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen van geld. Een week geleden bepaalde de rechter dat hij negentig dagen in voorlopige hechtenis moet zitten in afwachting van het onderzoek van de FIOD.

Werknemer

Eerder werd al bekend dat een tweede werknemer van de technische dienst ook betrokken is bij de fraudezaak. De werknemer is op non-actief gesteld door de universiteit. De FIOD heeft deze persoon ondervraagd, maar niet aangehouden.

Volgens verschillende bronnen binnen en buiten de universiteit fraudeerde G. meer dan twintig jaar lang en waren medewerkers van de universiteit daarvan op de hoogte. De RUG heeft bureau Hoffmann ingeschakeld om een eigen onderzoek te doen naar de fraude en de betrokkenheid van andere RUG-medewerkers.

‘We willen weten wat de omvang is van de zaak en wie er nog meer bij betrokken zijn’, zegt Poppema. ‘En een vraag die ons erg bezighoudt: hoe kan het nou dat mensen dit niet gemeld hebben? Dat gaat over de cultuur aan de RUG.’

19-02-2016