Diederik Stapel laat weer van zich horen!

De wegens fraude opgestapte hoogleraar sociale psychologie zocht contact met Rolf Zwaan, hoogleraar psychologie aan de Erasmus Universiteit. Die dacht overigens in eerste instantie aan een studentengrap, omdat de e-mail 1 april binnenkwam.

Zwaan is een actieve twitteraar (@rolfzwaan) en blogger. Hij heeft zich regelmatig laten horen in de discussie die naar aanleiding van Stapels fraude is ontstaan.

In zijn blog van gisteren beschrijft hij de ontmoeting met Stapel, die enkele dagen geleden plaatsvond in een Utrechts café. Stapel heeft overigens ingestemd met publicatie van het gesprek.

De twee psychologen hebben allerlei onderwerpen besproken, zoals de discussie over de betrouwbaarheid van een deelgebied van de psychologie, social priming. Juist daarover publiceerde Stapel veel, net als andere sociaal psychologen, want het is een ‘hot’ vakgebied. Zwaan zegt dat hij veel van dat onderzoek moeilijk te geloven vindt, maar was onder de indruk van de tegenargumenten van Stapel.

Over de zogenaamde zware publicatiedruk, zegt Stapel dat die geen enkele rol heeft gespeeld bij zijn besluit om te frauderen, dat kwam enkel en alleen door ambitie en ijdelheid. Desalniettemin zou het publicatie systeem wel beter kunnen.

Stapel zou zich best nog in de wetenschappelijke discussie willen mengen, maar realiseert zich dat hij weinig geloofwaardig is geworden. Hij zou een persoonlijk blog overwegen.

Voor de blog van Rolf Zwaan klik hier.

stapel

 

17 april 2013

 

 

 

 

17-04-2013