DigiD-verdachten voor de rechtbank

Acht verdachten in de DigiD-fraudezaak moesten vorige week maandag voor de rechtbank Leeuwarden verschijnen voor een regiezitting.

De acht mensen worden ervan verdacht bijna 400.000 euro te hebben gefraudeerd met subsidies door DigiD-accounts aan te vragen op naam van Groningse studenten.

Minstens 90 studenten

De zitting kwam twee jaar nadat de eerste verdachten in december 2013 waren gearresteerd. Volgens Valerie Hoen, woordvoerder van het Functioneel Parket, is het redelijk normaal dat een zaak lang duurt als er zoveel slachtoffers en geld mee gemoeid zijn.

‘In fraudezaken kan het een aantal jaren duren’, zegt Hoen. ‘Er is altijd veel onderzoek en er zijn veel getuigen om te verhoren. Er moet zoveel gebeuren voordat ze een beslissing kunnen nemen.’ Haar afdeling heeft in 2015 het onderzoek overgenomen van het Openbaar Ministerie.

Een criminele organisatie

De fraude werd gepleegd van maart 2012 tot en met november 2013, en vond voornamelijk plaats bij studentenflats aan de Esdoornlaan, Eendrachtskade, Duindoornstraat en Van Heemskerckstraat, volgens RTV Noord. The studentenhuizen aan de Kornoeljestraat en het Winschoterdiep, die destijds onder het management van Housing Office vielen en nu bij SSH horen, waren ook doelwit.

Het Openbaar Ministerie verdacht de acht mensen ervan lid te zijn van een criminele organisatie, en van diefstal, valsheid in geschrifte en witwassen.

Ze denken dat in 2012 en 2013 de persoonlijke informatie van minsten negentig studenten is gestolen. De verdachten vroegen DigiD-codes aan met de persoonlijke informatie van de studenten en de toegestuurde activeringscodes werden vervolgens onderschept. Daarna werden de DigiD-accounts gebruikt om huur- en zorgtoeslagen aan te vragen.

‘Prominente zaak’

Wanneer de verdachten weer moeten voorkomen is nog niet bekend. De verdachten zitten niet in hechtenis in afwachting van een eventuele rechtszaak. ‘Dit is een prominente zaak, maar het onderzoek is nog niet afgerond, en we zijn nog niet zover dat we meer informatie kunnen geven.’

Eén van de verdachten is een voormalig medewerker van de Belastingdienst in Groningen, en anderen zijn een vader en zoon uit Veendam. Zij worden gezien als het brein achter het complot.

Na de fraude zetten ze een systeem op waarbij de DigiD-codes per koerier werden bezorgd uit de betrokken gebieden. Ze hadden het voornamelijk voorzien op buitenlandse studenten omdat die óf hun adreswijzigingen niet doorgeven bij de gemeente óf hun BSN niet deactiveren als ze verhuizen. De grote ruimtes met brievenbussen in de getroffen gebouwen, waaronder het Winschoterdiep, waren makkelijk binnen te komen, en de verdachten visten de activeringscodes uit de brievenbussen.

22-02-2016