Digitale toetstafels gaan vaak stuk

De tafels met ingebouwde computers die worden gebruikt voor digitale toetsen worden dit najaar vervangen. De huidige gaan te vaak stuk.


Bij het plannen van digitale tentamens wordt nu rekening gehouden met een uitvalpercentage van tien procent. Anders gezegd: als er honderd digitale toetsen moeten worden afgenomen, zijn er 110 plekken nodig. En dat betekent dat de RUG veel meer tentamenplekken moet regelen dan eigenlijk nodig is.

‘De huidige toetstafels bevatten onderdelen die nogal gevoelig zijn of anders gebruikt worden dan in een onderwijszaal en daardoor sneller stuk gaan’, legt Lisette Bakalis van het Centrum voor Informatie Technologie uit.

De universiteit stapt daarom over op meer robuuste tafels en computers van een andere fabrikant. ‘Je moet je voorstellen dat dit geen standaard product is, zeker niet toen de RUG hiermee begon, maar zelfs nu nog zijn diverse universiteiten en hogescholen aan het zoeken of zelf oplossingen aan het ontwikkelen. Ondertussen worden vanuit het onderwijs steeds een groter beroep gedaan op digitaal toetsen’, zegt Bakalis.

De RUG verwacht dat vanaf volgend collegejaar de helft van alle tentamens digitaal zal worden gemaakt. Bakalis gaat er vanuit dat het uitvalpercentage met de nieuwe toetstafels zal dalen. Tot nu toe is het nog niet voorgekomen dat een toets niet door kon gaan door kapotte systemen.

15-09-2015