Dinsdag 16 september

Vandaag op de uni
laatste update 14:21

De dag begint weer mistig en het blijft helaas bewolkt. Maar het wordt met 24 graden lekker warm. Wel kan het aan het begin van de avond gaan onweren.

Studentenhuisvester SSH stuurt ons een persbericht, maar waar het over gaat mogen we nog niet zeggen. Er rust namelijk een embargo op tot morgen. Ben je toch nieuwsgierig? Hier. Niet doorvertellen hè?

De Universiteitsbibliotheek krijgt waarschijnlijk geen groene gevel, zoals de studenten voorstelden die in juni de Green Mind Award – de tweejaarlijkse prijsvraag voor het beste idee om de universiteit duurzamer te maken – wonnen. De groene gevel moest een impuls geven aan de vergroening van de stad en viel in goede aarde bij bibliotheekmedewerkers en de gemeente.
Maar volgens het VGI – dat verantwoordelijk is voor de huisvesting van de RUG – maken de klimplanten het voegwerk kapot. En dat moet natuurlijk niet. Het VGI is nog wel in overleg met de studenten om te kijken of delen van de buitenkant van de UB wel groener kunnen worden gemaakt.
16sept

We hebben gister al even de enorme lijst van veranderingen opgesomd die de UB staan te wachten. Maar één detail hebben we nog niet gemeld, omdat we eerst wilden weten hoe het precies zit. De bibliotheek krijgt namelijk ook zonnepanelen. Maar hoeveel? En wat leveren die op?
Het VGI – dat verantwoordelijk is voor de huisvesting van de universiteit – zocht het voor ons uit. ‘Er komen 500 vierkante meter zonnepanelen op het dak van de UB en die leveren circa 70.000 kWh per jaar’, laat RUG-woordvoerder Gernant Deekens weten. In 2011 verbruikte de UB 1.690.216 kWh aan elektra.

Meer dan 11.000 studenten hebben zich aangemeld voor de eerste MOOC van de RUG. Aan het online college doen net zoveel mannen als vrouwen mee en ze hebben allemaal een bachelor of master aan een universiteit gedaan.
De grootste groep is tussen de 26 en 35 jaar oud. Maar ook de groep 18 tot 25 jaar is goed vertegenwoordigd. De RUG gebruikt het college – dat zes weken duurt en 80.000 euro heeft gekost – als pilot. ‘Ons doel is om uit te proberen wat werkt en wat niet werkt. Daarnaast hopen we door de MOOC meer naamsbekendheid te krijgen en zo meer studenten aan te trekken’, zei universiteitsbestuurder Sibrand Poppema maandag. De universiteit wil de techniek ook meer inzetten voor de gewone colleges.

16-09-2014