Dinsdag 26 augustus

Vandaag op de uni
laatste update 15:13

Droog én zonnig? We dachten al bijna dat het niet meer zou komen. Geniet zolang het nog kan en maak dat je op Noorderzon komt!

Vette mazzel voor eerstejaars geneeskunde Roos Anne de Graaf. Ze won de fiets die de UK verlootte onder de likers van Facebookpagina Eerstejaars in Groningen. Extra fijn, want ze deelde haar fiets met haar zusje. ‘En daar hadden we best vaak ruzie over.’ Bij dezen is de harmonie hersteld.

Balen voor de Groningse roeiers van Gyas op het WK roeien in Amsterdam. Gerbren Spoelstra en Nanne Sluis wisten de finale niet te bereiken in de twee-met. En de Holland-Acht met Aegirroeier Thomas Doornbos werd zelfs zesde en laatste.

Oh… al die studenten werden aangehouden op de Eikenlaan? We weten het ein-de-lijk. De politie zelf had weliswaar geen idee (degenen die we belden niet in elk geval). Een lezer wist het wel: ze kregen straf voor door rood rijden op de Elzenlaan.

De topbestuurders van de universiteiten doen huilie huilie over hun salaris. Minister Plasterk wil de lonen van de bestuurders in de semipublieke sector met ingang van volgend jaar terugbrengen naar een ministerssalaris van bijna 170.000 euro per jaar, inclusief onkosten en pensioenbijdragen. Nu is dat nog bijna 230.000 euro.

Volgens universiteiten vereniging VSNU heeft de salarisverlaging echter flinke consequenties voor de kwaliteit van ons onderwijs en onderzoek. De universiteiten denken dat ze met een minder aantrekkelijk salaris moeilijk nieuwe goede bestuurders kunnen aantrekken.

Onze eigen eindbazen verdienen respectievelijk 227.493, 194.713 en 197.444 euro per jaar. Het salaris van RUG-collegevoorzitter Sibrand Poppema is al jaren punt van discussie. In 2013 moest de universiteit nog een boete betalen van 12.000 euro omdat hij te veel verdiende.

De huidige grootverdieners hebben jaren de tijd om hun salaris naar de norm terug te brengen. Voor nieuwe bestuurders geldt de norm direct, zodra de nieuwe wet is aangenomen.

Het herenteam van de Groningse studentenfloorballvereniging U.C. Face Off – floorball, wie kent het niet – mocht afgelopen week deelnemen aan de Eurofloorballcup kwalificaties in Polen. De heren verloren hun eerste wedstrijd tegen het thuisland met 5-12 (auw!), maar vochten vervolgens hard terug en wonnen van de London Sharks (5-4), het Italiaanse L’Aquila (4-2) en IFK Paris (3-1).

Dankzij de drie overwinningen hebben de Face Off heren zich als eerste Nederlandse clubteam ooit geplaatst voor de eindronde van de Europacup, die in oktober plaatsvindt in Noorwegen. Gefeliciteerd jongens!

U.C. Face Off

26-08-2014