Dionysos bevecht junks met klimroos

Studentenvereniging Dionysos wil af van de drugsverslaafden en prostituees die achter hun pand in de Nieuwe Kijk in ’t Jatstraat voor overlast zorgen. Maar niet met een hek, zoals de buurt. Dionysos wil stekelige klimrozen.

Via een toegangspoort naast het sociëteitsgebouw komen de junks op de parkeerplaats erachter die van de RUG is. Daar klimmen ze via een dak een hofje in. ‘Schrikken voor mensen die ’s nachts thuiskomen en ze tegen komen’, begrijpt secretaris Joris Bellwinkel van Dionysos.

‘En er is ook al in huizen ingebroken’, weet facility manager Jan Stalman van de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen.

De buurtbewoners vroegen Stalman daarom om een hek voor de toegangspoort. Dat kan dan ’s avonds op slot. Maar Dionysos voelt daar niks voor. Bellwinkel: ‘Onze ingang zit aan de achterkant. Een hek zou betekenen dat iemand steeds heen en weer moet lopen om leden binnen te laten. Voor iedereen een sleutel laten maken is ook niet handig.’

Studenten, Stalman en bewoners gingen deze week om tafel. ‘Klimrozen maken het ook moeilijker om over het dakje heen te klimmen. Of prikkeldraad. Dat hebben wij dus geopperd. Surveillance van een bewaker van de RUG vonden de bewoners ook nog een idee’, vertelt Bellwinkel.

Een hek komt er voorlopig niet, is volgens hem de voorlopige uitkomst. Wat dan wel, dat mogen de RUG en bewoners zeggen. Stalman zegt op zijn beurt juist een definitieve keus van de buurt en studenten af te wachten: ‘Ik wil zeker helpen, maar ze moeten dit eerst maar met elkaar aanvegen. Daar ga ik niet tussen zitten.’

 

22-04-2013