Discosoep in de Puddingfabriek

Wilbert wil dat studenten bewuster omgaan met voedsel en organiseerde een discosoep in de Puddingfabriek. Maar er kwamen ook plofkiplovers.

Een aantal mensen roert in dampende pannen, maar de meesten snijden fruit en groente aan de lange tafels. Op de achtergrond klinken de beats van de DJ en flikkeren de discolampen. Woensdag, op Wereldvoedseldag, organiseert Young Food Movement (YFM) ‘Discosoep’ in de Puddingfabriek.

Op het menu staat pompoensoep, fruitsalade en brood met guacamole. Maar de bezoekers moeten wel even helpen bij de bereiding. Anne (22), student IBIO en Midden-Oosten studies, pelt mandarijnen. ‘Als je er een tijdje boven hangt, krijg je best wel trek’, zegt ze. Ze zag het evenement op Facebook. ‘Ik wilde meehelpen, omdat ik het jammer vind dat sommige dingen prima smaken, maar vanwege een deukje of bruin plekje in de prullenbak belanden.’ Ook thuis probeert ze duurzaam te leven, door zo min mogelijk weg te gooien.

Generatie

Want dat is waar dit evenement om draait, vertelt Wilbert van de Kamp (24), oprichter van de Young Food Movement afdeling in Groningen. ‘We willen laten zien dat er goed eten verspild wordt.’

Vandaag reed hij een dag door Groningen en verzamelde vele kratten groenten, fruit en brood, die normaal in de prullenbak waren beland. Maar supermarkten zijn niet het enige probleem. ‘Vooral consumenten gooien veel weg. Mijn generatie ruikt niet meer aan de melk om te kijken of het nog goed is, maar kijkt naar de houdbaarheidsdatum. Meestal is het product echt nog wel een paar dagen goed.’

Maar waarom hoort daar een disco bij? Wilbert: ‘Alleen soep eten is niet leuk, dus daarom kun je ook dansen en luisteren naar de muziek. Zo is het een leuke activiteit, met een minder leuke boodschap: let op wat je weggooit.’

Duurzaamheid komt later

Lang niet alle bezoekers zijn zo bewust met verspilling bezig. ‘Wij zijn geen wereldverbeteraars’, zegt studente rechten Annelies (21) lachend, terwijl ze haar pompoen in blokjes snijdt. ‘Ik wil best duurzamer leven en probeer zo min mogelijk weg te gooien, maar het moet wel betaalbaar blijven.’ Zich er bewust mee bezig houden beschouwt ze als iets voor later. ‘Ik wil mooie plofkip eten, als dat drie euro goedkoper is dan de biologische variant. Later als ik een baan heb zou ik dat wel kunnen betalen.’

 

17-10-2013