Docenten Amsterdam in opstand

Niet alleen studenten, ook de docenten in Amsterdam zijn in opstand. Ze geven de universiteit (UvA) twee dagen om aan hun eisen te voldoen. Anders volgen er acties.

Ze willen meer democratie, een tijdelijke stop op de verkoop van UvA-gebouwen, en een onafhankelijk onderzoek naar de financiën van de universiteit. Als het universiteitsbestuur niet voor vrijdag vier uur de eisen inwilligt, gaan de docenten staken, petities houden en gebouwen bezetten.

Eisen

Dat schrijven de docenten, die zich ReThink UvA noemen, in een open brief aan de universiteit die ze woensdag hebben opgesteld. Vanmiddag gaan de docenten in overleg met het universiteitsbestuur.

Volgens NRC Next is de brief ondertekend door ruim driehonderd docenten van Geesteswetenschappen en negentig docenten van andere faculteiten. Zij willen, naast de drie stappen die voor vrijdagmiddag genomen moeten zijn, een ‘oprechte academische omgeving waarin onderzoek en onderwijs gecombineerd worden’, evenredige werkdruk in onderwijs, onderzoek en bestuur, en een financiering die minder is gebaseerd op studentenaantallen.

Groningen

In Groningen is nog geen sprake van protesterende docenten, zegt fractievoorzitter Bart Beijer van de personeelspartij in de universiteitsraad. ‘Ik heb geen geluiden in die richting gehoord. Maar dat zegt natuurlijk niet alles.’

Beijer vindt de eisen van de Amsterdamse docenten echter deels wel herkenbaar. ‘Wij gaan aanstaande dinsdag met het college van bestuur in gesprek en de bestuurscultuur bij de RUG zal daar zeker ruim aan bod komen. Evenals de kwaliteit van besluitvorming, en het passeren van medezeggenschap. Het wordt dinsdag een belangrijke vergadering, die wel eens bepalend zou kunnen zijn voor hoe het verder gaat.’

 

Foto: Guido van Nispen.

05-03-2015