Domme diefstal uit Academiekas

Een 21-jarige zoon van een medewerker van de RUG kreeg woensdag een werkstraf. Hij had 35 euro uit een kas in het Academiegebouw gestolen.

De man werkte als schoonmaker aan de universiteit, een baan die hij via zijn vader had gekregen. Op camerabeelden was te zien dat hij eind september 2013 de sleutel van een kast op het secretariaat pakte, een kistje met geld uit de kast haalde en er vervolgens met het geld vandoor ging.

‘Het was heel dom van me. Ik had door een vroegere wietverslaving een schuld die ik moest afbetalen. Ik had meteen spijt en ben nu weer op het goeie pad’, verklaarde hij tegenover de rechter.

Meerdere diefstallen

De universiteit had de camera vorig jaar opgehangen, nadat verschillende keren geld was gestolen. Ook zouden iPads buit zijn gemaakt. Een dag nadat de camera hing, werd de schoonmaker betrapt. Nog diezelfde middag bracht hij het gestolen bedrag terug, nadat zijn vader hem geld had gegeven.

‘Het is een heel naar feit. Want uw vader had ervoor gezorgd dat u dit baantje had gekregen en nu heeft u zijn vertrouwen geschaad. Uw vader werkt daar nog steeds en moet hier nu mee leven’, hield de officier van justitie hem voor.

Volgens het Openbaar Ministerie houdt de RUG hem ook verantwoordelijk voor de andere diefstallen, de universiteit vorderde daarom onder meer 822 euro voor de gestolen iPads. Maar het Openbaar Ministerie kon die diefstallen niet bewijzen. De man ontkende er iets mee te maken te hebben.

‘Niet meer doen!’

Hij kreeg een werkstraf van twintig uur opgelegd. Daarnaast moet hij nog een keer twintig uur werken, omdat hij al eens eerder was veroordeeld voor een soortgelijk feit en de diefstal pleegde terwijl de proeftijd van de eerdere straf nog niet was verlopen.

‘Niet meer doen!’, waarschuwde de rechter hem. ‘Van andermans spullen afblijven, anders gaat u de volgende keer de cel in.’

Zijn baan was hij al meteen kwijtgeraakt.

07-05-2014