Donderdag 19 februari

Vandaag op de uni
laatste update 12:51 uur

Weer zo’n mooie dag vandaag: zonnig en droog en met 7 graden ook nog lekker op temperatuur.

Uit zaden van de rubberboom, een laagwaardig afvalproduct van plantages, is olie te winnen. Kleine boeren in Indonesië zouden deze olie direct kunnen gebruiken in een generator, maar het is ook mogelijk om de olie om te zetten in biodiesel of bioplastic. Dat zijn de conclusies die Yusuf Abduh van de afdeling Chemische Technologie trekt op basis van laboratoriumexperimenten en veldproeven. Hij promoveert 27 februari.

Vanmiddag (van half vijf tot zes in het Groninger Forum) is er weer een Kenniscafé. Ditmaal over scholieren en slaap: Waarom verschuift het ritme in de pubertijd? Kan het slaappatroon worden beïnvloed? Moeten scholen zich aanpassen aan het afwijkende dag-nachtritme van hun scholieren? En zijn de slaapproblemen werkelijk ‘epidemisch’ te noemen? Toegang is gratis!

Cabaretier Freek de Jonge betuigde woensdag in het bezette Bungehuis zijn sympathie met de idealen van de bezetters. En verkondigde ook nog even zijn eigen mening: ‘De huidige universiteiten zijn niet langer in handen van hoogleraren en studenten, maar in handen van politici. En dat is niet goed.’ Goed zo, Freek.

19-02-2015