Donderdag 6 november

Vandaag op de uni
laatste update 11:08

Mooi, die mist zo ‘s morgens vroeg. De rest van de dag: beetje zon, matige wind en er kunnen ook wat spatjes naar beneden komen.

Komende maandagmiddag worden maar liefst zeventien nieuwe Rosalind Franklin Fellows aan de RUG geïnstalleerd. Sinds dit programma voor vrouwelijke topwetenschappers begon zijn er al meer dan zeventig fellows aangesteld. Franklin was een jonge scheikundige, die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontdekking van het DNA-structuur. Ze stierf op 37-jarige leeftijd.

Ella en Femke hebben de zoutkristallengroeiwedstrijd (wat een woord!) gewonnen. Die wedstrijd wordt altijd georganiseerd door de RUG – lees Theo Jurriëns – en AkzoNobel. De twee meiden van de OBS de Hagenhofschool uit Stadskanaal maakten de beste zoutkristallen. Hoe dat kon? Omdat ze de beste vriendinnen zijn, zeggen ze in het Dagblad van het Noorden.

Studentenroeivereniging Aegir organiseert op 23 november de Hel van het Noorden op het Eemskanaal. Zo’n tweehonderd deelnemers roeien zes kilometer lang de longen uit hun lijf in barre weersomstandigheden.

De onderhandelingen tussen de universiteiten en uitgever Elsevier over een nieuw meerjarencontract zijn vastgelopen. De universiteiten betalen de uitgever miljoenen voor toegang tot belangrijke wetenschapsbladen. De instellingen willen – net als het ministerie van onderwijs – dat wetenschappelijke publicaties, waar de burger via belastinggeld aan mee heeft betaald,  vrij toegankelijk zijn. Maar Elsevier gaat daar niet op in. ‘We gaan onze onderzoekers vanaf nu informeren over de gevolgen van deze patstelling’, zegt Gerard Meijer, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit en hoofdonderhandelaar namens de uni’s.

06-11-2014