Drukker dan ooit in bibliotheek

Het is drukker dan ooit in de UB. Afgelopen zaterdag is het bezoekrecord van de universiteitsbibliotheek verbroken.

In een jaar tijd bezochten 1,6 miljoen mensen de bieb aan de Broerstraat. In 2012 bleef de teller net iets onder de 1,5 miljoen steken.

Dat het steeds drukker wordt in de UB, bleek al eerder. Oktober werd al uitgeroepen tot de drukste maand ooit met 216.801 bezoekers. En op 14 juni riep @Bibliothecaris, ofwel de communicatieafdeling van de UB, nog op Twitter dat 14 juni de hoogste score haalde in 14 jaar met 10.250 bezoekers.

Studiedruk

Het toenemend aantal bezoekers wordt deels verklaard door de verruimde openingstijden. Maar ook de toenemende studiedruk is een oorzaak, denkt hoofd interne dienst Albert van der Kloet van de UB. ‘Vroeger zagen we heel duidelijke pieken in het bezoek. Aan de start van het studiejaar en rond tentamenperiodes was het erg druk. De weken daaromheen juist rustig. Die pieken zien we nu niet meer: het is nu eigenlijk constant druk.’

UB-druk

Wordt het met al die drukte niet tijd om te verhuizen? Nee, zegt bibliothecaris Marjolein Nieboer. ‘Van een nieuw onderkomen is nu geen sprake, er is gekozen om te investeren in de huidige locatie. Wellicht moeten we in de toekomst wel overwegen om uit te zien naar een depotfunctie buiten het UB gebouw. De ruimte die daarmee vrij komt zou dan bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor uitbreiding van het geplande koffiecafé op de begane grond en een fietsenstalling in onze kelder.’

Studieplekken

De renovatieplannen houden volgens Nieboer rekening met het toenemend aantal bezoekers. Zo worden er extra studieplekken gecreëerd, en ook het aantal toiletten uitgebreid. ‘Met een dergelijke toename van het aantal bezoeken vind ik het des te urgenter om te investeren in een duurzamer gebouw met optimale publieksvoorzieningen’, zegt ze.

19-12-2013