‘Duizenden ouderen lijden onnodig pijn’

Duizenden ouderen lijden onnodig chronische pijn. Ze worden niet gevaccineerd voor ziekten waarvoor wel een middel voorhanden is.

Het gaat vooral om gordelroos en longontsteking, zegt hoogleraar farmocologie aan de RUG Koos Brouwers. Brouwers presenteert vandaag samen met collega’s een rapport hierover. Hij biedt het aan aan de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden (NVOG) en de Unie KBO.

Gordelroos is een huidziekte waarbij de zenuwuiteinden worden aangetast, wat ondraaglijke pijn veroorzaakt. De zenuwen kunnen zover beschadigd raken, dat de pijn chronisch wordt. ‘Het gaat om zeker 30 duizend ouderen’, zegt Brouwers. Ook longontsteking komt vaak voor, terwijl er wel een vaccin voor bestaat.

Tweedeling

Artsen weten natuurlijk best wel dat er vaccins zijn tegen deze ziektes, maar beginnen er niet zo snel over omdat die medicijnen heel duur zijn. ‘Voor je het weet, denkt een patiënt dat de arts hiervan een gedeelte in zijn eigen zak steekt en dan wordt het ongemakkelijk.’ Patiënten die wat mondiger of beter op de hoogte zijn, krijgen het vaccin doorgaans wel. ‘Zo ontstaat een tweedeling tussen voornamelijk rijke ouderen die de injectie wel krijgen en armere die het niet krijgen.’

Brouwers pleit er daarom voor om deze vaccinaties op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit programma verstrekt medicijnen gratis, maar is vooral gericht op kinderen. In omringende landen is het anders. Zo heeft Engeland al jaren injecties tegen gordelroos in het programma opgenomen.

Sterkere lobby

Brouwers stelt dat ouderen een sterkere lobby nodig hebben. ‘In de gezondheidszorg is het zo dat wie het hardst schreeuwt, het meest krijgt’, zegt hij. ‘Als je kanker hebt, krijg je veel zorg. Die lobby is heel sterk.’ Ouderen zouden dus harder moeten schreeuwen.

Brouwers heeft goede hoop dat er op korte termijn iets verandert. De Gezondheidsraad zette de vaccinatie tegen gordelroos eerder dit jaar op de agenda en komt naar verwachting dit jaar nog met een uitspraak.

09-09-2015