Een week lang universitaire verkiezingen

De digitale stembussen voor de universitaire verkiezingen zijn geopend. Studenten en medewerkers hebben dit jaar slechts een week de tijd om gebruik te maken van hun democratische recht.

Ballonnen, grote campagneborden, honderden flesjes water en blauwe suikerspinnen. De partijen uit de faculteitsraden en universiteitsraad doen er alles aan om de verkiezingen onder de aandacht te brengen. Ze moeten wel, want de stemperiode is flink verkort.

Eerder bedroeg de stemperiode van de verkiezingen voor de universiteitsraad en de faculteitsraden altijd twee weken. Dit jaar is die periode op verzoek van studentenpartijen SOG, Lijst Sterk en Lijst Calimero teruggebracht naar een week: er kan gestemd worden van 18 tot en met 25 mei.

Alles uit de kast

Twee weken lang flyeren vonden de studentenpartijen te veel. Studie en ander werk kwamen daardoor te lang op een laag pitje te staan. Daarnaast zijn de kiezers het na een week ook wel zat, denken de studenten. Maar het betekent wel dat de partijen in één week alles uit de kast moeten halen.

‘Hoe meer aandacht er is voor de verkiezingen, hoe beter’, zegt fractievoorzitter Leon Sloots van Lijst Sterk. ‘Nu de verkiezingsperiode verkort is, bestaat het risico dat het opkomstpercentage onder de dertig procent komt te liggen, en het is juist de bedoeling om het opkomstpercentage op te krikken tot – over enkele jaren – boven de vijftig procent, zodat een meerderheid van het electoraat ook echt achter de samenstelling van de raad staat.’

verkiezingen

Op andere universiteiten en hogescholen willen partijen wel eens met een laptop of iPad voor de ingang van de faculteit of Universiteitsbibliotheek gaan staan om zoveel mogelijk mensen te laten stemmen. Maar dat mag hier niet, laat Pascal Alders van het Centraal Stembureau weten. ‘Mensen voelen zich dan min of meer gedwongen om te stemmen op de partij die naast ze staat. Het moet in alle onafhankelijkheid gebeuren.’

Opkomst

Op de eerste dag ligt het opkomstpercentage van studenten bij de verschillende faculteiten tussen de vijf en dertien procent. Behalve bij het University College Groningen, daar heeft al bijna 37 procent van de studenten hun stem uitgebracht. Bij de medewerkers ligt het percentage iets hoger, meestal tussen de 14 en 34 procent.

De uitslag van de verkiezingen wordt op woensdag 27 mei bekendgemaakt.

18-05-2015