Eerste winnaar Wubbo Ockelsprijs

Vrijdag wordt de eerste winnaar bekendgemaakt van de Wubbo Ockelsprijs nieuwe stijl. De RUG stelt samen met noordelijke hogescholen een bedrag van 10.000 euro beschikbaar voor de meest duurzame school in het voortgezet onderwijs.

De eerste Wubbo Ockelsprijs ging twee jaar geleden met veel kabaal ten onder aan ruzie. Nederlands eerste astronaut vond dat het bestuur van de prijs te nauw verweven was met Energy Valley, een samenwerkingsverband van onder meer de RUG, Hanzehogeschool, provincie en gemeente, dat de omstreden kolencentrale in de Eemshaven zou steunen.

Wubbo Ockelsprijs 2.0 gooit het over een andere boeg. De eerste prijs was bedoeld voor innovatieve en vooral duurzame bedrijven en instellingen, de nieuwe prijs voor duurzame scholen. Vier scholen zijn  genomineerd: het Dollardcollege uit Winschoten, het Eemsdeltacollege uit Delfzijl, het Groningse Parcival College en RSG Wolfsbos uit Hoogeveen.

Volgens de organisatie zit er veel verschil tussen de genomineerde scholen. ‘De een komt met een plan voor een duurzaam benzinestation, terwijl de ander al helemaal gericht is op duurzaamheid’, zegt jury-secretaris Arjen Dijkstra.

Wubbo Ockels zelf zou vrijdag de prijswinnaar bekendmaken. Dat gaat niet door. ‘Hij is erg ziek en nu in Houston voor behandeling’, aldus Dijkstra.

Update: En de winnaar is….het Parcival College in Groningen.

19-06-2013