Eindhoven de beste, Groningen scoort gemiddeld

De technische universiteit Eindhoven is de beste universiteit van Nederland. Groningen staat op een vierde plaats.

Dat blijkt uit het onderzoek.  De beste studies 2013 van weekblad Elsevier en onderzoeksbureau ResearchNed, waaraan 230.000 voltijdstudenten en bijna 2000 hoogleraren meewerkten.

Eindhoven werd zowel door de studenten als de hoogleraren verkozen tot beste technische universiteit. Van de zes brede universiteiten scoort Leiden het best volgens de studenten. Groningen staat zowel in het lijstje van de studenten als de hoogleraren op plek vier. Het slechtst scoren de universiteiten van Amsterdam, zij hebben zelfs negatieve ‘tevredenheidsscores’.

In totaal werden 147 bacheloropleidingen en 388 masteropleidingen aan universiteiten vergeleken. De studenten mochten aangeven hoe tevreden ze waren over de faciliteiten, het onderwijs, inrichting van de opleiding, docenten, toetsing en organisatie en communicatie.

Bachelors

Van de bacheloropleidingen staan zeventien RUG-studies op de eerste plek:  bedrijfskunde, sociologie en sociale studies, gezondheidswetenschappen, communicatie en informatiewetenschappen, kunstgeschiedenis, taal, literatuur en cultuur, talen en culturen van Azië en Afrika, Engelse taal en cultuur, Nederlandse taal en cultuur, theologie en levensbeschouwing, wijsbegeerte, kunstmatige intelligentie, scheikunde, scheikundige technologie, life science and technology, archeologie en bewegingswetenschappen.

Alleen de bachelor internationaal en Europees recht staat onderaan de lijst van drie universiteiten waar de opleiding wordt aangeboden.

Masters

Bij de masteropleidingen scoort de RUG een eerste plek met business administration, computing science, farmacie, filosofie, finance, Geneeskunde, human movement sciences, letterkunde, marketing, media studies, Noord-Amerikastudies, onderwijskunde, sociologie, supply chain management, taalwetenschappen en theologie en religiewetenschappen.

Bij de masters taalwetenschappen, biologie en natuur- en sterrenkunde scoort de RUG het slechtst.

Hoogleraren

Ook de hoogleraren en universitair hoofddocenten mochten hun zegje doen. Zij gaven een oordeel over over de kwaliteit van het bachelorprogramma, het aanbod van het masterprogramma, de kwaliteit van de docenten en de kwaliteit van de publicaties, waarbij ze niet op hun eigen universiteit mochten stemmen. In het geval van Groningen kwamen de bachelors theologie, wijsbegeerte en scheikunde als beste uit de bus.

26-09-2013