Etoc neemt afscheid van RUG

Het wegbezuinigde expertisecentrum taal, onderwijs en communicatie (Etoc) neemt afscheid van de universiteit met een slotsymposium.

‘We willen met opgeheven hoofd de faculteit verlaten’, zegt voormalig Etoc-medewerker Joanneke Prenger. Met het slotsymposium ‘Taal als motor’ neemt het centrum na vijftien jaar afscheid van de faculteit letteren. ‘We willen op die manier onze klanten bedanken voor de samenwerking’, aldus Prenger.

Het Etoc werd eerder door het faculteitsbestuur als niet levensvatbaar bestempeld. Het expertisecentrum maakte bezwaar, maar dat mocht niet helpen. ‘We zijn het er nog steeds niet mee eens’, zegt Prenger. ‘We zijn een projectorganisatie, we worden dus per project betaald. Het faculteitsbestuur wilde dat we zouden garanderen dat we voldoende zouden verdienen. Dat kan dus niet. Wij zeiden: “Dat komt wel goed.” Zij zeiden: “Dat weten we nog niet.” Tja, dan sta je in een patstelling. Maar die strijdbijl hebben we inmiddels begraven, dat hebben we nu wel gehad.’

Nieuwe baan

Volgens Prenger hebben de meeste medewerkers van Etoc inmiddels elders een nieuwe baan gevonden. ‘Het thema taal en onderwijs is nog steeds actueel en de roep om evidence based onderzoek is heel groot. We vinden daardoor vrij makkelijk een nieuwe baan, maar we vinden het wel jammer dat dat niet binnen de RUG kan. We hopen stiekem dat het faculteitsbestuur zich over vijf jaar realiseert dat ze toch weer een organisatie als Etoc nodig hebben en dan komen we gewoon weer terug.’

Tijdens het symposium woensdag in Het Kasteel presenteren de medewerkers de resultaten van de laatste onderzoeksprojecten, om vervolgens definitief afscheid te nemen tijdens de slotborrel.

08-10-2013