‘FEB-archieven vol met scripties’

Het archief van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) in het Duisenberggebouw ligt vol. Er past niet één scriptie meer bij. Wat nu?


Alle bachelor- en masterscripties van studenten verdwijnen in de archieven in het Duisenberggebouw. Sommige worden bewaard op de kantoren van begeleiders, andere in het archief. Jenny Hill, secretaresse van global economics, kwam afgelopen week met verontrustend nieuws: haar archief ligt vol, er past niet één bachelorscriptie meer bij.

‘We bewaren de bachelorscripties al jaren in dat archief’, vertelt Hill. ‘Ik heb er nog nooit een nodig gehad, maar ooit kregen we te horen dat we ze moeten bewaren vanwege accreditaties.’ Maar inmiddels is er dus geen plek meer over voor nieuwe scripties. ‘Daarnaast hebben we geen idee hoelang we ze moeten bewaren’, vindt Hill. ‘Eén jaar, drie jaar of vijf jaar? Niemand weet het.’

‘Niet nodig’

Maar dat blijkt niet helemaal te kloppen. Albert Boonstra, vicedecaan van de faculteit, weet het namelijk wél: de scripties hoeven helemaal niet in fysieke vorm bewaard te worden. ‘De scripties worden al jaren online opgeslagen, dus een papieren versie in het archief is niet nodig.’

Hill geeft toe dat scripties al sinds 2012 online beschikbaar zijn, maar omdat ze nooit officiële richtlijnen van de faculteit heeft doorgekregen, bewaarde ze de boekwerken braaf. Hoeveel er inmiddels in het archief liggen, weet ze niet. Na de reactie van Boonstra is het probleem bij FEB in elk geval opgelost. ‘Vanaf nu gooien we de scripties weg als de begeleider ze zelf niet wil bewaren’, aldus Hill.

23-02-2016