‘FEB op zijn vroegst in 2020 naar Yantai’

De faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) zal op zijn vroegst pas vanaf 2020 opleidingen gaan aanbieden in Yantai.

Dat heeft decaan Harry Garretsen gezegd tijdens de faculteitsraad. FEB zou als een van de eerste faculteiten Engelstalige opleidingen aan gaan bieden op de Chinese zustercampus, maar zag daar op het laatste moment van af. Binnen de faculteit is er vooralsnog weinig steun voor de plannen.

Onder het personeel wordt nog sterk getwijfeld aan de beweegredenen om naar China te gaan. Er is volgens critici weinig onderzoek gedaan naar de vraag of Yantai wel de beste optie is voor de RUG. Ook is er volgens het universiteitsbestuur in China momenteel weinig belangstelling voor opleidingen op het gebied van economie en bedrijfskunde.

Business-case

De faculteit was bezig met een haalbaarheidsonderzoek, maar nog voor de eerste letters op papier stonden besloot het faculteitsbestuur door gebrek aan draagvlak af te zien van deelname aan het onderwijsprogramma in Yantai.

FEB wil nu eerst het succes van de Chinese zustercampus afwachten. ‘Wij haken eventueel over enkele jaren pas weer aan. Hoe de omstandigheden dan zijn, is nu nog niet te voorspellen. Vandaar dat het bestuur van FEB heeft besloten het maken van de business-case af te gelasten. Die is in de huidige situatie niet opportuun’, reageert dean Frans Rutten, voormalig lid van de adviescommissie van de faculteit.

De RUG zelf is nog wel bezig met een haalbaarheidsonderzoek. ‘We zijn met de business-case bezig, zoals eerder al aangegeven. Uiteraard doen we dat met de faculteiten en opleidingen die als eerste in Yantai zullen starten. Wiskunde & Natuurwetenschappen en Ruimtelijke Wetenschappen dus. De business-case is volgens planning voor deze zomer klaar’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

Of de universiteit daadwerkelijk een campus in China begint, is nog niet zeker. De RUG wacht eerst op groen licht van het Chinese ministerie van Onderwijs. Waarschijnlijk zal het universiteitsbestuur begin juni bepalen of het doorgaat met de plannen.

19-04-2016