Fietsers naar Zernike krijgen voorrang

De gemeente wil fietsen naar Zernike veiliger maken. De paden worden breder gemaakt en fietsers krijgen voorrang als ze de Eikenlaan oversteken.


Anderhalf jaar geleden besloot de gemeenteraad acht ton beschikbaar te stellen om de routes naar Zernike aan te pakken. Sinds enkele jaren probeert de gemeente fietsers te verleiden de zogenaamde ‘Slimme Routes’ naar de campus te nemen. Maar veel mensen vinden de voorgestelde wegen gevaarlijk. Daar gaat eindelijk iets aan gebeuren, blijkt uit de plannen van de gemeente.

Een van de drukste punten op de route is de oversteek op de Eikenlaan. ‘Momenteel wordt onderzocht of fietsers voorrang kunnen krijgen op deze fietsoversteek’, schrijft Jaap Valkema van Ruimtelijke Ordening aan de raad.

Het ontwerp ligt al klaar en moet eind dit jaar worden uitgevoerd. Er is alleen één probleem: de politie en het OV-bureau zien het niet zitten. Die vrezen dat het juist onveiliger wordt als het busverkeer niet kan doorstromen. Volgens Valkema wordt naar de kritiek gekeken. Hij garandeert dat nog voor het volgende collegejaar de oversteek verbeterd is.

Bredere paden

Ook worden de fietspaden in Park Selwerd, het park langs de route naar Zernike, aangepakt. Nog voor de zomer moeten ze zijn verlegd en verbreed. Het bestaande fietspad en voetpad worden omgedraaid om voor meer ruimte te zorgen. Ook worden er zeventig bomen gekapt om de fietsers alle bewegingsvrijheid te geven.

Verder moeten er in de binnenstad meer fietsparkeervakken en fietsstallingen komen. Er wordt onder meer gekeken of de parkeergarage Haddingestraat, vlakbij de Vismarkt, kan worden omgebouwd tot een fietsenstalling.

Stalling

Ook wordt er 150.000 euro beschikbaar gemaakt om de fietsenstalling onder de Openbare Bibliotheek en in de Peperstraat te verbeteren. Ook moeten de stallingen bekender worden gemaakt bij studenten, die nu nog vaak hun fietsen voor de Universiteitsbibliotheek parkeren.

De gemeente heeft veel haast met de plannen. De stad wil graag de verkiezing van de Fietsersbond winnen en Fietsstad 2016 worden.

Woensdagavond vergadert de raad over de plannen.

Fietsroute Zernike Station

20-01-2016