Fietslampjes niet populair onder stappers

Het overgrote deel van de stappers maakt zich niet druk om hun fietsverlichting. Ze rijden ’s nachts onverlicht door de stad.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek (pdf) van onder meer ANWB, BOVAG, Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond. Bijna driekwart van het uitgaanspubliek in Groningen is niet zichtbaar als ze naar de kroeg fietsen. Slechts 27 procent van de stappers heeft voor- en achterlicht.

Een onderzoeksbureau telde in juni, juli en augustus het aantal fietslampjes op tien uitgaanslocaties. Bijna 6000 fietsers werden tussen ’s avonds en ’s nachts geturfd. Van hen bleek 59 procent zonder licht te fietsen.

Steden en dorpen

Amsterdam spant de kroon: daar gebruikt slechts achttien procent fietslampjes. In Utrecht was dat 22 procent. Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen tussen studentensteden en dorpen groot zijn. Aan de Heelweg in de Achterhoek bleek 70 procent van de fietsers goed zichtbaar.

Het onderzoek in Groningen werd net voor de zomervakantie gehouden, op donderdag 25 juni. In totaal werden 648 fietsers geteld.

05-10-2015