Fixus bij economie en bedrijfskunde

De bachelors bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) moeten allemaal een numerus fixus krijgen. De faculteit hoopt zo betere studenten aan te trekken.

Op dit moment is er al een loting bij bedrijfskunde en international business. Econometrics and operations research (EOR) en economics and business economics (EBE) zouden daar dan bij komen.

Het is niet zozeer de bedoeling het aantal studenten in te dammen. Verdere stijging van het aantal studenten is echter niet gewenst. Vandaar dat de fixus rond de huidige instroom zal komen te liggen, honderd voor EOR en 300 voor EBE. ‘Met het aantal werknemers dat FEB nu in dienst heeft is dat goed te doen’, denkt decaan Harry Gerretsen.

Teken van kracht

Een fixus geeft echter de mogelijkheid om decentrale selectie toe te passen. Garretsen denkt dat de maatregel eerder studenten zal aantrekken, dan afschrikken, zoals eerder bij psychologie gebeurde. Het is een kwaliteitssignaal. ‘Ik zie het als een teken van kracht.’

Waar de faculteit op gaat selecteren is nog niet duidelijk, al ligt het voor de hand dat voor een studie als EOR het cijfer op wiskunde belangrijk is.

Het faculteitsbestuur heeft het verzoek al ingediend bij het college van bestuur van de RUG.

 

02-10-2014