Flinke update voor UK-bakken

Bij acht faculteiten van de RUG staan sinds vandaag nieuwe digitale UK-bakken te pronken.

De blauwe bakken werden bijna twintig jaar door de Universiteitskrant gebruikt voor de verspreiding van de wekelijkse krant. Maar nu de krant niet meer bestaat en de UK volledig digitaal is, zijn ook de bakken van een flinke update voorzien.

De laatste berichten

De bakken halen via wifi de laatste berichten binnen en laten ze op een ingebouwde monitor zien. Daarnaast worden ze nog drie keer per jaar gebruikt voor de verspreiding van het UK Magazine, waarvan de nieuwe editie vandaag verschijnt.

UK-bakken

Voor de digitale newsstands zijn niet alleen de oude UK-bakken gebruikt, ook de monitoren zijn hergebruikte modellen. De 17-inch schermen werden door universiteitsmedewerkers gebruikt, maar raakten in onbruik toen er breedbeeldschermen kwamen. De monitoren krijgen in de digitale UK-bakken een tweede leven.

Zuinige minicomputer

Door gebruik te maken van de Raspberry Pi, een door de universiteit van Cambridge ontwikkelde minicomputer, verbruikt de UK-bak veel minder stroom dan een gewone pc (33 watt in plaats van 200-450 watt). ’s Avonds gaan ze automatisch uit.

De nieuwe UK-bakken zijn te bewonderen in het Harmoniegebouw, UB, Academiegebouw, het Heijmansgebouw, Duisenberggebouw, Linnaeusborg en Bernoulliborg. De andere faculteiten en universiteitsgebouwen volgen later.

Oude bakken

De oude bakken, zoals ze sinds 1995 overal aan de RUG hebben gestaan.

10-03-2014