FNV voert actie tegen ‘enorme sigaar uit eigen doos’

Vakbond FNV voert landelijk actie tegen de loondeal die de regering heeft gesloten over de salarissen van rijksambtenaren. Universiteitsmedewerkers gaan erop achteruit, waarschuwt de bond.

In Utrecht worden universiteitsmedewerkers opgeroepen om actie te voeren, in Amsterdam worden flyers uitgedeeld. ‘Deze week is overal wat te doen bij onderwijs, overheid en academische ziekenhuizen, maar niet in Groningen, dacht ik’, zegt vakbondswoordvoerder bij de RUG Maarten Goldberg.

Dat betekent niet dat de strijd rond de loondeal niet in Groningen speelt. De afgesproken loonstijging voor de 600 duizend overheidsmedewerkers heeft ook gevolgen voor RUG-medewerkers, aldus de vakbond. Want die zou leiden tot verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen mensen die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP.

‘Sigaar uit eigen doos’

‘De loondeal is echt een enorme sigaar uit eigen doos. Alleen mag je hem nu al oproken, sommige mensen vinden dat wel fijn’, zegt Goldberg. Volgens het akkoord krijgen werknemers een salarisverhoging, maar die wordt deels betaald door te minderen op de pensioensopbouw. Daarnaast gaan werkgevers minder premie betalen aan het pensioenfonds om hun werknemers meer loon te kunnen geven.

‘Afhankelijk van het inkomen krijgt iemand die nu 25 is later tussen de 2762 en 6703 euro minder pensioen per jaar’, zegt FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. Andere vakbonden stemden in met de loondeal, maar FNV stapte naar de rechter. Het verloor de eerste rechtszaak, maar gaat in hoger beroep. Ook hoopt de bond het voorstel tegen te houden met een referendum.

‘Het meest navrante voorbeeld is de complete wereld van academische ziekenhuizen. Hier in Groningen bij het UMCG werken volgens mij meer dan 12.000 mensen. Die krijgen allemaal minder pensioenpremie gestort en dus minder pensioen later. Maar de werkgeversvereniging van de UMC’s heeft al aangekondigd dat ze die besparing op de premie niet bij het loon gaan doen. Dat realiseren zich niet zoveel mensen bij het UMCG, ben ik bang’, reageert Goldberg.

Niet bang

Vakcentrale CNV is niet bang dat de loondeal een verslechtering van de pensioenen zal betekenen. Door de loonstijging komt er meer premie binnen en is de kans groter dat de pensioenen meegroeien met de prijzen, aldus de vakbond.

Foto: Sebastiaan ter Burg / Flickr

07-10-2015