Fraude oud-hoogleraar VU

Oud-hoogleraar Mart Bax van de Vrij Universiteit (VU) in Amsterdam heeft vijftien jaar lang op grote schaal gefraudeerd.

Dat laat de universiteit in een persbericht weten. De bijzonder hoogleraar politieke antropologie zou tijdens zijn loopbaan zeker 61 publicaties en onderzoeksresultaten hebben verzonnen.

Dat staat in het onderzoeksrapport van de commissie Baud, die op verzoek van de universiteit de publicaties van Bax doorlichte. De hoogleraar recyclede zijn eigen artikelen tot in het vijfvoudige onder andere titels en dichtte zichzelf talloze onderscheidingen, nevenfuncties, interviews en zelfs een documentaire toe, die helemaal niet bestonden, meldt De Volkskrant.

Volgens de commissie is het ‘zeer aannemelijk’ dat Bax veldwerk in een Brabants klooster en het Bosnische bedevaartsoord Medjugorje heeft verzonnen. Bax, die sinds 2002 met pensioen is, ontkent dat.

De commissie concludeert echter dat sprake is van ‘wetenschappelijk wangedrag’. Zijn straf: openbaarmaking van het rapport. ‘Waardoor zijn reputatie als wetenschapper ernstig wordt geschaad’, aldus de VU. Omdat hij al jaren met pensioen is, volgen geen andere juridische stappen.

23-09-2013