Fraude RUG: ‘Meer medewerkers voor de rechter’

Hoofd technisch beheer Hans G. zal niet als enige worden vervolgd voor de omvangrijke fraude aan de RUG, verwacht het universiteitsbestuur. Waarschijnlijk zullen meer verdachten voor de rechter verschijnen.

Volgens universiteitsbestuurder Jan de Jeu ‘geldt dat vermoedelijk voor twee medewerkers van de universiteit’, zo zei hij donderdag tijdens de universiteitsraadsvergadering van de RUG. Om wie het gaat wil hij niet zeggen.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) loopt de universiteit op de troepen vooruit. ‘Het onderzoek loopt nog. Pas als dat is afgerond kunnen we beslissen of er nog mensen worden vervolgd’, reageert woordvoerder Marieke van der Molen. Wel bevestigt ze dat er nog een verdachte in voorlopige hechtenis zit.

Half miljoen

In januari van dit jaar werden acht mensen opgepakt op verdenking van fraude. Hoofdverdachte is Hans G. uit Harkstede. Hij heeft volgens het OM in acht jaar tijd voor minimaal een half miljoen euro gefraudeerd. De RUG-manager vroeg installatie- en bouwbedrijven om hem buiten de officiële kanalen om geld toe te stoppen of gunsten te verlenen aan zijn familie, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit. G. wacht zijn rechtszaak in vrijheid af.

Uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Universiteitskrant (UK) blijkt dat medewerkers van de onderhoudsafdeling van de RUG al decennialang wisten dat er fraude werd gepleegd. Enkele personeelsleden lieten met behulp van G. hun huizen opknappen op kosten van de universiteit.

Het interne onderzoek, dat door Hoffmann Bedrijfsrecherche op verzoek van de universiteit is uitgevoerd, is afgerond. Drie personeelsleden van de afdeling technisch beheer en een medewerker van de financiële dienst zijn door de RUG op non-actief gezet.

De universiteit wil als gevolg van de fraude een integriteitsprogramma starten. ‘De fraude heeft kunnen plaatsvinden doordat er een bepaalde bedrijfscultuur was. We willen daarom binnen de universiteit aandacht besteden aan integriteit en cultuur. Blijkbaar is het nodig om duidelijk te maken aan medewerkers hoe je hiermee omgaat’, zegt RUG-woordvoerder Gernant Deekens.

26-05-2016